Снимка: БТА
fallback

Все още не е сигурно, че искането на "Булгаргаз" за поскъпване на природния газ с 16% ще бъде одобрено от енергийния регулатор, обяви министърът на икономиката Делян Добрев.

По думите му практиката показва, че на всеки три месеца "Булгаргаз" иска цената на синьото гориво да се повиши с 20-25%, но обикновено Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се съгласява на 4-5%.

Основният мотив, с който компанията поиска увеличението, е че няма реално подписан договор за отстъпки от страна на "Газпром", което не може да доведе до понижение на цената за потребителите, както обеща енергийният регулатор.

Добрев коментира, че от 1 април до края на годината за девет месеца ще получим отстъпка в размер на 120 млн. долара, които ще спестим, ако подпишем протокол, с който се ангажираме да вземем окончателно решение за "Южен поток" до 15 ноември.

"Страната ни обаче не бърза с подписването, за да не се окаже в ситуацията с "Белене" - когато сме подписали споразумение с редица отворени въпроси, които се опитваме да решим", коментира Добрев.

Той обясни, че срокът на откупуване на инвестицията е 15 години. Това значи, че на базата на привлечения капитал се правят изчисления за норма на възвращаемост така, че на 15-та година да сме изплатили тръбата. "След това в следващите 20-30 години живот на тази тръба ние получаваме приходи. Това е записано в споразумението", заяви Делян Добрев. 

Министър Добрев заяви, че "Южен поток" ще ни осигури по-голяма сигурност на доставките по трасето, тъй като суровината ще влиза първо в България.

Добрев каза още, че истинско понижение на цената на газа ще получим тогава, когато развием нашите възможности за добив на синьо гориво. 

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

120

браттушка- обладател

преди 11 години

Не разбрахте ли че колкото повече се пънете да се отделите от нас, толкова повече ще ви влиза. Вие сте средство да печелим, така е, така и ще бъде занапред.

119

bgboy

преди 11 години

Вие как си го представяте? Отива младежа Добрев на среща с хора, които са врели и кипели в преговорите и са представители на една от най-големите енергийни компании в света, и нашия им казва: "Отказваме се от АЕЦ Белене, не ни съдете за неустойки и ни намалете цената на газа а ние от наша страна поемаме ангажимента да Ви кажем до есента дали може да се построй "Южен Поток". И тези хора му казват: "Добре г-н Добрев. Няма проблем" Трябва да си пълен ***, за да повярваш на тази приказка!

118

Наблюдател до 158

преди 11 години

Да не организираш проява, че ми е трудно да разбера.... Ходих на няколко прояви и като застана да наблюдавам..... кой платен да вика еди кво си щото обслужва интереси за кебачета, кой чул-недочул нещо и вика и протестира ама той не знае защо, другите "овце" от солидарност, други - сеирджий.... Аз имам желание за развитие и прогрес, но без да симпатизирам на която и да е партия.... да ми докаже следващия, който дойде на власт, че не е въздух под налягане, зщото няма да НАБЛЮДАВАМ вечно...

fallback