Йорданка Фандъкова гледа за опасни сгради. Снимка: БТА

Опасни сгради в София ще бъдат затваряни, за да не бъде правен компромис със здравето на хората.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Нова тв по повод инцидента с рухналата част от общинска сграда на кръстовището на централните булеварди "Васил Левски" и "Княз Алксандър Дондуков".

Още по темата

Инцидентът е предизвикан заради полуразрушен улук, а щетата не е била забелязана от контролните органи дори след земетресението, тъй като била скрита зад определени елементи на зданието.

"Изрично съм наредила на районните кметове да сигнализират за опасни здания и няма да имам колебания да затварям сгради. За съжаление, опасните сгради са съсредоточени най-вече в центъра на София. Голяма част от проверените са застраховани срещу земетресения", заяви Фандъкова.

Постоянният контрол върху състоянието на постройките ще бъде правен с тъй нареченото паспортизиране. След направения оглед, на който не е задължително да присъства собственикът, и констатирана нужда от мерки, ремонтът е задължителен.

В противен случай предвидената глоба ще е до 5000 лв., каза тя.

През паспортизацията до момента са преминали 247 общински здания. 27 опасни са премахнати, предвидени за същата процедура са още12.

Фандъкова обяви, че Столична община е похарчила през последните 2 години 183 млн. лв. за ремонт на училища и детски градини.

По въпроса с предстоящото въвеждане на предучилищното обучение за 4-годишните, кметът бе категоричен, че до 2016 г. щяло да има достатъчно места за всички малчугани.

В момента най-сложно било положението с приема в яслите – на децата до 3-годишна възраст, каза още кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase