Еврокомисарят Карел де Гухт. Снимка: архив, Reuters

Еврокомисарят Карел де Гухт (Белгия) е извършил данъчна измама, като не е декларирал 1,2 млн. евро, сочат резултатите от ревизия на данъчните служби, продължила няколко години.

Резултатите са публикувани във вестник "Тейд", цитиран от БТА. Според публикацията обясненията, дадени от Де Гухт и съпругата му пред белгийските данъчни власти, не са били убедителни. Данъчните определят случая като измама, а според адвоката на Де Гухт това не е правилно.

Потърсен за реакция по темата, говорителят на Европейската комисия Оливие Баи заяви, че това е "частен въпрос между Де Гухт и белгийските данъчни власти". Нека уважаваме презумпцията за невинност, призова той. В отговор на въпрос говорителят уточни, че комисарят е разисквал случая с председателя на ЕК Жозе Барозу. Случаят е свързан с период, преди Де Гухт да бъде комисар, така че нямаме отношение към него, посочи говорителят.

Карел де Гухт е комисар по въпросите на търговията, а преди това бе министър на външните работи на Белгия и председател на партията Фламандски либерали и демократи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase