Около 300 сгради са пострадали след взривовете. Снимка: БТА
fallback

"Берета Трейдинг" ООД започва да ремонтира пострадалите жилищни и обществени сгради в резултат на инцидента в базата "Стралджа Мараш" край пътния възел "Петолъчката", съобщиха от дружеството, собственик на базата, където на пети юни се взривиха цехове за утилизация на боеприпаси.

В съответствие с поетите ангажименти компанията сключи договор със строителната фирма "Светострой" ООД за ремонтно-възстановителни дейности.

Подменят се счупени стъкла, прозорци, паднали врати и тавани и др. Кметовете на селата Лозенец и Горно Александрово са уведомени за ремонтните работи.

Фирмата полага всички усилия за бързото възстановяване на щетите и понесените загуби от хората, уточняват от компанията.

Oще по темата

Междувременно кметът на община Стралджа Митко Андонов изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, до министри и областния управител на Ямбол с информация за състоянието в общината след взривовете.

Пострадали са 178 жилища, 32 обществени сгради, 68 търговски обекти, 5 производствени сгради, едната от които помпена станция за водоснабдяване на град Стралджа и селата Лозенец, Атолово, Воденичане.

Все още не са изяснени пораженията по намиращата се в близост до взривената база хижа "Люляк", тъй като до нея няма достъп. Няма данни колко хектара горска територия е засегната от взривовете.

"Сериозно безпокойство буди фактът, че близостта на взривения обект до населените места носи огромен риск от последващи инциденти, тъй като в поразената зона се намират 7000 дка земеделски земи, които стопаните не могат да обработват поради опасност от наличие на невзривени боеприпаси", посочва Андонов в писмото си, като иска помощ от държавата.

Кметът настоява за ускоряване ускоряване на процедурите за ДНК разпознаване на останките на загиналите, прочистване на село Лозенец, земеделските земи и горски територии от разпръснатите невзривени боеприпаси, обезщетяване на собствениците за извършване на ремонти на пострадалите сгради, обезщетяване на земеделските стопани за загубите от увредена и/или унищожена реколта.

Вчера ДНК експертиза потвърди, че единият от загиналите работници е Станимир Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Lol

преди 12 години

Берета нали уж имаше застраховател, да кажат кой е, за да си предявяват хората щетите. Те ли са "пропуснали" да си направят застраховка или застрахователя си прави пас като дойде времето за плащане?

4

aide po poleka

преди 12 години

фирмата е отговона така или иначе за щетите , без значение дали е или не спазена трудовата дисциплина . Също така , ако има конкретен виновник и още повече фирмата успее да го докаже, тя може да си търси тези пари от него.

3

Анонимен

преди 12 години

Заслужавамт да им помогнат , а така. Дори го правят и с закъснение!

fallback