Снимка: Reuters

Доматите са полезни за поддържане на здрава и млада кожа, съобщават учени.

Тестове показват, че консумацията на домати и доматено пюре спомага предпазването от слънчево изгаряне и стареене на кожата, причинени от излагането на вредните ултравиолетови лъчи.
 
Според изследователите ползите се дължат на съставката ликопен. Той е силен антиоксидант, който помага за намаляване на възпалителната реакция от UV увреждане, чрез неутрализиране на вредните молекули, произвеждани в кожата, обяснява водещият изследовател проф. Марк Бърч от университета на Нюкасъл. 
 
В проучването участват 20 жени на възраст между 21 и 47 години. Половината от доброволките консумират пет супени лъжици (55 г) доматено пюре и 10 г зехтин всеки ден в продължение на 12 седмици. Останалите консумират само маслиново масло. 
 
Участничките са изложени на слънчева светлина в началото и в края на експеримента.
 
Изследователите откриват значително подобрение в способността на кожата да се защитава от вредните ефекти на ултравиолетовите лъчи сред доброволките, които консумират доматено пюре.
 
В сравнение с другите жени, групата на консумиращите домати е с 33% по-висока защита срещу слънчево изгаряне под формата на по-малко зачервяване на кожата. 
 
Изследователите изчисляват, че защитата, предлагана от доматите, е еквивалентна на слънцезащитен крем със слънцезащитен фактор от 1,3. Кожните проби, взети от участничките преди и след изследването, показват увеличение в нивата на проколаген, чиято загуба е свързана с липса на еластичност и по-бързо стареене на кожата. 
 
Наблюдава се и по-слабо увреждане на митохондриалната ДНК на кожата, което също я предпазва от увреждания.  
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase