Снимка: Reuters
fallback

Ново силно земетресение разтърси Североизточна Италия.

По информация на Европейския сеизмологичен център трусът в 13.55 часа бълг. време е бил с магнитуд 5,3 по Рихтер. По данни пък на Националния сеизмологичен институт на САЩ земният трус е бил с магнитуд 5,6 по Рихтер, с епицентър на около 49 км северозападно от Болоня.

12 минути по-късно Европейският сеизмологичен център регистрира нов трус с магнитуд 4 по Рихтер.

Oще по темата

Агенция Ройтерс съобщава за серия трусове, които са усетени в Модена, Бреша и Милано.

По-рано днес Североизточна Италия бе разтърсена от земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер, което причини смъртта на най-малко десет души.

Последваха серия земни трусове с магнитуд над 3 по Рихтер.

Сеизмологът от Болоня Енцо Боски оценява като нормално явление широкия диапазон, в който бе усетено земетресението.

"Ние все още не сме в състояние да определим количеството на трусовете, които ще продължат в тази зона. Мисля, че през следващите седмици ще продължим да наблюдаваме трусове, както често става в такива случаи. От особен интерес е, че и днешният трус е с магнитуд 5,8 и не надхвърли 6 степен, което потвърждава нашето становище, поддържано с известна увереност, че в тези зони земетресенията могат да достигнат максимално 6 степен", подчерта специалистът.

Специалисти говорят за формиране на нови разломи в резултат на търкането на Африканската и Апенинската тектонична плоча, посочва ИТАР-ТАСС. Досега Паданската равнина бе смятана за зона с нисък сеизмичен риск.

Приятелската футболна среща между националните отбори на Италия и Люксембург, която трябваше да се играе тази вечер в град Парма, непосредствено до епицентъра на днешното земетресение, бе отменена.

Сеизмолозите от БАН са категорични, че няма връзка между трусовете у нас и тези в Италия. В България земетресенията са затихващи след силния трус от 22 май.

"По принцип нормализирането на земните пластове става от дни до седмици, а ние все още нямаме и изминала седмица от силния трус. С доста голяма сигурност можем да кажем, че най-вероятно по-силно земетресение от 4 степен по Рихтер няма да има", подчерта директорът на Геофизичния институт на БАН Николай Милошев.

 

*Информацията е актуализирана в 15.23 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

120

Анонимен

преди 11 години

И в Италия е имало преди земетресението светкавици(йоносферното оръжие...Не беше ли и Ной навремето предупреждавал обезумелите хора. но така, и никой не е искал да го чуе....

119

Анонимен

преди 11 години

Светлината преди земетресението е знак че това земетресение е предизвикано от хора. Ако е имало светлина след земетресението това са газове от земята което е напълно нормално но в Перник е имало Светлина преди земетресението. Както от земетресенията в Япония. Това земетресение там е научно доказано че е предизвикано от хора. Америка имат 2 машини за земетресения. 1-та е в Аляска а другата в Норвегия. Тези машини генерират много висока енергия. При падането на тази енергия към земята излиза светлина, светлината е била 4-5 секунди след тази светлина се е чул много силен звук и след този звук става земетресението, защото тази енергия размества пластовете на земята и затова имаше над 400 вторични труса ......

118

Анонимен

преди 11 години

СТИГА РЕВ И ПЛАЧ ПО ТИЯ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ. ПРОСТО ПРИ ТОВА СЛЪНЧЕВО ЗАТЪМНЕНИЕ, МАКАР И ОРЕОЛНО, СУМАРНАТА ГРАВИТАЦИОННА СИЛА РАЗДВИЖИ ЗЕМНИТЕ ПЛОЧИ И СЕГА СЕ НАМЕСТВАТ В НОВО РАВНОВЕСИЕ. ПРИ СЛЪНЧЕВО ЗАТЪМНЕНИЕ, ДОКОЛКОТО СИ СПОМНЯМ, СЕ РАЗДВИЖИ И ИЗМИРСКИЯ РАЗЛОМ. ЗАТОВА СЪЩЕСТВУВАТ ПРЕДАНИЯ, ЧЕ СЛЪНЧЕВИТЕ ЗАТЪМНЕНИЯ НОСЯТ БЕДСТВИЯ И ВОЙНИ. В МИНАЛОТО ГРАВИТАЦИОННО СА БИЛИ ПО МОЩНИ.

fallback