fallback

                                                                                                         От: Евгения Европейска

На фона на кризата и общия икономически спад пазарът на лекарства у нас отбеляза пореден рекорд. Данните на международната анализаторска компания във фармацевтичния сектор IMS Health показват, че през 2011 г. у нас за първи път са продадени медикаменти на стойност над 2 млрд. лв., докато през 2010 г. пазарът е бил за 1,87 млрд. лева. За спецификата на българския фармацевтичен пазар, цените на лекарствата и световните тенденции в бранша разговаряме с Юлиан Узунов, президент на консултантската фирма Top Management Advisors.

- Г-н Узунов, проучване сред фармацевтичните компании в България сочи, че те са оптимисти за развитието на сектора въпреки кризата. На какво се дължи тази увереност?

Кризата няма пряко отношение към фармацевтичния сектор нито в света, нито в България. Всеки човек се разболява и в този смисъл лекарствата са продукти от първа необходимост. Потреблението като цяло не се влияе от кризата, а от други фактори, като епидемии и сезонни заболявания.

В редица страни обаче обществените фондове започнаха все по-активно да искат данни за ефективността на лекарствата, а не само за тяхната безопасност и качество. С други думи, те отказват да плащат за лекарства, за които няма доказателства, че са по-ефективни от алтернативни лечения с по-ниска цена.

- Все пак какви са проявленията на кризата в бранша?

У нас кризата се прояви най-вече за аптеките и търговците на едро поради това, че намаляха някои екстри, които носеха висока добавена стойност. Преди четири години огромен брой хора бяха готови да купуват големи количества „парафармация” - например скъпи хранителни добавки за отслабване и други продукти, които са на ръба на фармацията. Тогава имаше пазар за много продукти с висока норма на печалбата и кризата се отрази най-вече на тяхното потребление.

Чистата фармация обаче, която засяга лечението на хората, по никакъв начин не се е повлияла от глобалния икономически спад. Факт е обаче, че има много хора, които не се лекуват адекватно, защото не могат да си го позволят. Може да се каже, че в по-голяма степен са засегнати пациентите, а не бизнесът.

В световен мащаб проблемите на фармацевтичната индустрия са абсолютно различни. Там в последните години изтекоха и продължават да изтичат патентите, които гарантират монопола върху редица лекарства за най-масовите заболявания. Това доведе до много рязък спад в печалбите на производителите на тези продукти. Освен това изследователската им дейност вече не е толкова ефективна, въпреки че продължават да инвестират в разработката на нови лекарства.

Фармацевтичната индустрия вече не е толкова привлекателна за инвеститорите, а това не е добре за човечеството, защото изостава разработката на нови ефективни средства за лечение.

Цялото интервю с Юлиан Узунов четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

.?унна?и?и

преди 11 години

?унона ?и?и ?екаыствоЛекаыи До кога ще стоиш въызан? Сянката на ?уната е воден китайски дыакон Быаво ? Коя бедна банка от Ита?ия в Швейцаыия А децата хитыеци Това е техно?огия

4

от а до п

преди 11 години

сега мога да споде че ?уната може да има с една 3 -та по ,адиус от изчис.ения и с 1-на 3-та по-отда.ечена от Земя Има финансова зависимост от Банцентъ,в 2-ната Земя и Спутник Швайц-до,и подзем шосе се в.ияе Кой знае кога има

3

Анонимен

преди 11 години

Явно не ти е ясно, що е то генерика Номер 2 !

fallback