Десет са вече жертвите от днешния трус в Италия. Снимка: архив, Reuters
fallback

Броят на жертвите при земетресението в Италия достигна 10 души, съобщи Ройтерс.

Засега официално е потвърдена смъртта на осем души. Трима убити има в Сан Феличе дел Панаро при срутване на фабрика, двама - в Мирандола, един в Конкордия и още един във Финале, съобщи началникът на карабинерите в Модена Салваторе Яницото. Според него енорийският свещеник на Роверето ди Нови е издъхнал, но още не е ясно дали смъртта му е в резултат на неразположение или срутване на сграда.

В Милано редица жилищни сгради и офиси са били евакуирани. Земетресението предизвика паника в Болоня, където хиляди хора потърсиха спасение на улиците.

Броят на жертвите може да нарасне. Асошиейтед прес предаде, че има затрупани хора под срутени къщи и заводи.

Днешното земетресение стана само девет дни след разрушителния трус с магнитуд 6,0 по Рихтер, който причини смъртта на седем души и предизвика сериозни материални щети, предаде агенция АНСА.

Трусът бе регистриран в 10.00 часа българско време. Той беше с магнитуд 5,8 по Рихтер и с епицентър в провинция Модена.

Междувременно Европейският сеизмологичен център регистрира до 13.27 часа 10 труса с магнитуд над 3 по Рихтер.

Италианският премиер Марио Монти обяви, че се взимат мерки за гарантиране на сигурността в засегнатите от земетресението райони. "Приканвам всички граждани да имат вяра", каза Монти на пресконференция в Рим. Той подчерта, че властите са си поставили за цел да гарантират, че ще се реагира по възможно най-добрия и най-ефективен начин.

 

* Информацията е актуализирана в 14.02 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 11 години

Тази кула на снимката със сигурност е преживяла и други силни земетресения, но покрива който са и сложили да я съхранят, и е дошъл в повече!

21

Геолог

преди 11 години

* под 7 по Медведев

20

До Екоплог

преди 11 години

От ГеологТи си тъпир, ако мислиш че геоложките процеси се интересуват от екологията или от хората изобщо!Това са цикили на натрупване на еластична енергия, колкото повече малки трусове, толкова по-малко ще са големите.А в Италия са сравнително слаби земетръси, но сградите са стари и неустойчиви и резултата е това.под 6,5 по Рихтер, XV по Медведев не би трябвало да има щети по сгради и инфраструктура!

fallback