Брендо бе арестуван през 2006 година. Снимка: архив Булфото

Евелин Банев–Брендо, който беше задържан вчера с полицейска мярка за 24 часа, е с повдигнато обвинение за трафик на около 10 тона кокаин в Швейцария, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.

Още по темата

По неговите думи наркотикът е пътувал от Южна Америка за Европа. Срещу Брендо има и обвинения за пране на пари. В Швейцария са блокирани негови сметки за милиони евро, а самият Банев пък бил обявен за международно издирване. 

Още вчера изтече непотвърдена информация, че той е издирван с червена бюлетина чрез Интерпол.

Цветанов определи Евелин Банев като "изключително влиятелен и силен в средите на организираната престъпност".

Вътрешният министър допълни още, че МВР работят по-случая и по-късно ще стане ясно дали мярката на Брендо ще бъде увеличена на 72 часа.

Цветан Цветанов се обърна към всички предишни правителства и попита как така досега не се и стигнало до разследване и задържане на емблематичните фигури на ъндърграунда.

МВР шефът допълни, че вчерашните обиски при задържането доказват, че "в България всъщност мафията си е имала държава". Вътрешният министър се зарече, че правителството ще продължи работата по представителите на тежката престъпност.

Преди дни Цветанов обяви, че МВР започва работа по "кокаиновите крале на прехода". Тогава той не пожела да уточни за кого по-точно става дума. Той каза само, че фигурата, която се разработва е много по-важна от Христофорос Аманатидис-Таки.

Dnes.bg припомня, че делата срещу Брендо се водят от години насам. Преди две години съдът отмени забраната му да напуска страната, след като прокуратурата го обвини, че е "изпрал" два милиона евро от продажбата на кокаин.

Според полицейски източници той е организирал прането на мръсните пари, спечелени от трафика на дрога от Латинска Америка за Европа.

Част от препраните пари са инвестирани в България чрез редица новосъздадени строителни фирми. Брендо притежава хотелски комплекси на морето. Един от най-известните му комплекси е "Оазис" в Лозенец.

Срещу Брендо има и обвинение за организиране на престъпна група заедно с бившата му съпруга Моника Добринова, Десислава Дишлиева - съпруга на застреляния Константин Дишлиев, и брат му Симо Карайчев.

Близо три години прекара и в ареста, след като полицията го хвана през април 2006 година по обвинението за пране на пари.

Името на Евелин Банев, който се смята за близък на Маргините, нашумя покрай побоя на журналиста Огнян Стефанов.

Оказа се, че двамата вечеряли заедно в ресторант "Кипарис" на 22 септември 2008, след което главният редактор на "Фрогнюз" бе пребит с метални колове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase