Основателите на Eleven Дилян Димитров (вляво), Ивайло Симов (в средата) и Даниел Томов (вдясно). Снимка: Личен архив

На българския пазар има вакуум за финансиране на стартиращи компании. Това казаха в интервю за Investor.bg Дилян Димитров и Ивайло Симов, основатели на акселератора Eleven, който ще управлява 12 млн. евро от JEREMIE.

Никога не е имало работещ инструмент на пазара за такова финансиране”, коментира Дилян Димитров.

Сблъсквали сме се с компании, които са били в такава фаза – стартиращи или такива, които търсят рисково финансиране в рамките на 500 хил. евро или лева. Видели сме много добри идеи, които не се реализираха заради липсата на финансиране", допълни той.

Първият такъв финансов инструмент е стартирал в САЩ 2004-2005 г. Акселераторът съчетава най-добрите страни на инкубатора с рисково финансиране, обясни Ивайло Симов.

Акселераторите инвестират в много на брой стартиращи компании и им оказва пълно съдействие за развитието на бизнес идеята чрез менторство и партньорства.

След ато бизнес идеята се докаже като работеща, следва т. нар. сийд финансиране за комерсиализация на продукта или услугата на нововъзникналата фирма.

Следващите стъпки са рисковото финансиране, дяловото финансиране, капитал за растеж и в някакъв момент най-големите компании излизат на борсите като източник за финансиране на дейността, посочи Димитров.

Като партньори основателите на Eleven са успели да привлекат Google и Springboard.

И двамата са на мнение, че предприемаческата култура в България набира сили, както и че не е толкова страшно да се прави бизнес у нас.

Симов посочи, че България има много предимства като дестинация за правене на бизнес, а и цената за реализирането на една идея у нас е много по-ниска.

Цялото интервю с Дилян Димитров и Ивайло Симов можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase