Снимка: архив, Булфото
fallback

Със закъснение от година и половина Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е готово с проекта на Закона за иновациите, който се очакваше да бъде изработен още през 2010 г.

Проектът е качен за обществено обсъждане на интернет страницата на ведомството.

Проектозаконът е придвижен заради поетите от страната ангажименти, свързани с пакта „Евро плюс“, включващ нови политики за насърчаване на иновациите в държавите от Европейския съюз.

Учените и бизнесът очакваха с нетърпение законовата регламентация, която да създаде условия за насърчаване на инвестициите в иновативни продукти и да постави ясно разграничение между чистата наука и приложните проекти. Липсата на подобно разграничаване досега винаги е посочвано като основна пречка за финансирането на иновациите.

Почти всички класации поставят България на едно от последните места по финансирането на иновациите от държавата и бизнеса. Преди присъединяването на страната в Европейския съюз (ЕС), България беше на опашката по финансиране на научно-развойната дейност като дял от БВП, преди Румъния и Латвия, като този дял съставляваше едва 0,52%.

Класацията сравняваше всички източноевропейски държави плюс Турция, като с най-голям напредък по иновативност беше Чехия, където делът на иновациите към брутния продукт достигаше 1,35.

Въпреки че европейските стратегии залагаха през 2010 г. всички държави от ЕС годишно да инвестират в иновации до 3% от БВП, източноевропейците и до момента не могат да покрият този показател, коментират предприемачи.

проектозаконът дава само общата рамка за стимулиране на иновациите, като конкретните решения ще се взимат от Съвета по иновации към министъра на икономиката, чийто състав основно ще бъде от представители на науката, гласи проектът.

Законът дава точна дефиниция на иновацията, която по своята същност представлява „създаване или внедряване на нов или значително усъвършенстван продукт, процес или организационен метод“. Освен индустриални изследвания иновациите включват още експерименталните разработки, проучванията по техническа осъществимост на продукта, придобиването на правата върху обекти на интелектуалната и индустриалната собственост и др.

Проектът предвижда да се създаде Български фонд за иновации, който на практика ще бъде приемник на сега действащия Национален иновативен фонд. Докато старият фонд получаваше годишна бюджетна субсидия от 4-5 млн. лв., покриваща едва една трета от стойността на одобрените научни разработки, то новият фонд ще разчита и на европейско финансиране.

Освен с бюджетни субсидии този фонд ще се пълни и с приходите от концесионните такси, събирани от министерството на икономиката. Предвижда се фондът да подпомага секторите, предвидени да бъдат насърчавани според стратегиите за иновации, които ще бъдат обновявани на всеки две години.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback