Калин Георгиев. Снимка: архив Булфото

Двамата футболни запалянковци на Левски са задържани с 49 димни противотанкови гранати, които са искали да внесат на националния стадион "Васил Левски" за вечното дерби между Левски и ЦСКА в неделя.

Момчетата са арестувани от служители на ГДБОП в столичния квартал “Надежда“, докато пренасяли гранатите с автомобил, разясни директорът на СДВР Валери Йорданов на пресконференция.

Единият е криминално проявен за футболно хулиганство, а другият е учил в Академията на МВР, но е изгонен преди да завърши. От СДВР не уточниха как точно са възнамерявали да ги внесат на стадиона.

Около 1000 полицаи са ангажирани да охраняват вечното дерби в неделя, обясни Валери Йорданов.

Има тревожно увеличаване на детската престъпност, заяви главният секретар на МВР Калин Георгиев на пресконференция, чиято тема беше отчетът на СДВР за 2011 година.

По думите му основен фактор за това е семейната среда. Георгиев призова родителите да обръщат повече внимание на децата си.

Престъпността в столицата е на намаляла с 16,4%, отчете още главсекът на МВР. Кражбите като цяло са били с 2323 по-малко спрямо 2010 г.

Откраднатите автомобили са били с 927 по-малко, добави Георгиев.

Досъдебните производства в столицата през миналата година са били 5000, а малко над 1000 от тях са били върнати или забавени.

Като проблем Калин Георгиев отчете отношението на хората към служителите на МВР.

По думите на главния секретар, въпреки че е повишен процентът на разкриваемост на домовите кражби, той все още не е достатъчно висок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase