Снимка: Ройтерс
fallback

Поскъпването на горивата през последните седмици предизвика безпокойство у граждани и фирми. От „Лукойл България” преди дни предложиха мерки за понижаване на цените и посочиха, че работят почти без печалба.

Попитахме и други петролни компании, работещи у нас, за кратък коментар по въпроса имат ли възможност при сегашната ситуация на международните пазари и състоянието на вътрешния пазар да намалят цените на горивата на своите бензиностанции.

От ръководството на „Петрол” АД посочиха, че в настоящата ситуация няма как да намалят цените на горивата на своите бензиностанции. От компанията посочват, че продължават да работят на брутен марж между доставна и продажна цена на горивата от около само 13 ст./л (7-8%).

От дружеството коментираха още, че по тяхна преценка (тъй като нямат конкретни данни за финансовите показатели) при другите фирми от бранша едва ли би могло положението да е много по-различно - и по всяка вероятност всички работят с брутен марж под 10%.

От ръководството на Shell България обясни, че пазарът на горива в България не може да остане изолиран от тенденциите, които се наблюдават на международните петролни пазари. Затова промените в международните котировки на петрола и на петролните продукти се отразяват директно и върху цените на горивата в България, които се образуват на пазарен принцип.

"Съществуват обективни причини - непрекъснато нарастваща нужда от енергия, растящи цени на суровините, данъчни тежести - които поддържат цените на горивата в цял свят на относително високи нива. И за съжаление, едва ли можем да очакваме сериозно движение в посока на намаление на българския пазар ”, казаха от Shell.

Попитани за становището им по въпроса за цените на горивата у нас, представителите на "OMV България", Rompetrol и "ЕКО България" се въздържаха от коментар.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

анонимен

преди 12 години

хм..че кой работи без печалба бе?

17

Анонимен

преди 12 години

Само дето заплатките не са ни същите като в Европа.----------------- Ти какво работиш, бре, мрънкалник? Защо не си хванеш занаят? Който е майстор има пари.

16

Анонимен

преди 12 години

Вие сте интересни хора. Нация, която не произвежда нищо, само чалгаджии и искате да ползвате благата на цивилизацията за без пари... Ама няма такъв филм...

fallback