Google Books беше интегриран наскоро в Google Play. Снимка: Getty Images

Технологичният онлайн концерн Google прекратява своята програма, която позволяваше на независими книжарници да продават електронни книги в онлайн магазините си, предаде AFP.

Директорът на компанията, отговарящ за дигиталните публикации, Скот Дугъл писа в блога си, че програмата не е успяла да набере силата, която компанията се е надявала. От 31 януари 2013 г. компанията ще продава електронни книги само чрез Google Play.

Издатели и книжари се надяваха магазинът на Google за електронни книги да засегне доминиращата позиция на Amazon.com на дигиталния пазар. Някои се оплакват, че базираната в Маунтин вю, Калифорния, компания не е била особено упорита при налагането на тази своя услуга, която започна през 2010 година.

Главният изпълнителен директор на американската асоциация на книжарите Орън Тейчър посочи в електронно писмо, че асоциацията е "много разочарована" от решението на Google.

Междувременно стана ясно, че на YouTube и Google Play потребители ще могат да наемат филми на студиото Paramount. Google и щатското студио подписаха лицензионно споразумение, заяви в блога си мениджърът на YouTube Малик Дюкард. Детайлите за споразумението не се споменават.


Първите ленти вече са налични, а през следващите седмици броят им ще нарасне до 500 заглавия, сред които трилогията „Кръстникът“, „Уго“ и „Трансформърс“. Офертата е ограничена за потребители в САЩ и Канада.

Paramount вече е петото от общо шестте големи холивудски студиа, с които Google има споразумения. Засега такова липсва само с 20th Century Fox. За сметка на това в борда се качват и десет независими студиа с общо 9000 филма. Наемането на филм в YouTube и Google Play струва до 4 долара.

Споразумението е изненадващо, като се има предвид, че Google е в клинч с компанията-майка на Paramount - Viacom.

През май 2007 г. медийният концерн поиска Google да плати 1 млрд. долара компенсация, защото потребители на YouTube са качили без позволение клипове от MTV и сериите от анимацията South Park. През юни 2010 г. съдът реши, че дъщерната на Google видео компания е направила всичко по силите и възможностите си, за да ограничи незаконното качване на видео в мрежата. Viacom обаче реши да обжалва присъдата на по-висша инстанция.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase