Новият собственик на Булгартабак възнамерява да възстанови изгубените позиции на руския пазар. Снимка: архив, Reuters
fallback

Булгартабак, чийто собственик е една от структурите на руската Внешторгбанк /ВТБ/, изгуби през последните години в Русия правната защита на търговските марки „Родопи“, „Стюардеса“ и „ВТ“, пише "РБК daily".

Сега новият собственик на Булгартабак възнамерява да възстанови изгубените позиции на руския пазар. В тази връзка компанията е решила да си върне правната защита на своите брендове и е внесла искане за това в руското патентно ведомство.

„Булгартабак“ е подала заявка за пререгистрация на търговските марки "Опал", "Ту-134", "Стюардеса", "ВТ" и "Родопи", уточнява "РБК daily".

В края на 2011 г. и началото на 2012 г. руското патентно ведомство прекрати правната защита на търговските марки „Стюардеса“, „ВТ“ и „Родопи“ след внесено искане на руска компания „СаШиКо“ от Омск, която се занимава с реализация на тютюневи изделия, без обаче да има собствено производство.

„СаШиКо“ внесе и искане марките „Родопи“ и „ВТ“ да бъдат регистрирани на нейно име, но до момента не е получила правата върху тях.

През август 2011 година австрийската компания BT Invest GmbH, която е 100% дъщерна на компанията ВТБ Капитал, спечели търга за приватизация на Булгартабак. BT Invest GmbH купи около 80% от акциите на производителя на цигари за 100 милиона евро.

Руското издание цитира ръководителя на „ВТБ Капитал плс“ Атанас Бостанджиев, който заявява намерения „за възстановяване на позициите на Булгартабак като водещ регионален играч на пазара на цигари“.

„Търговските марки на Булгартабак“ имат отлична репутация на пазара и руският потребител ги познава много добре“, казва той.

Изданието припомня, че през 80-те години на 20 век Съветският съюз беше най-големият пазар на Булгартабак.

Обемът на доставки на Булгартабак в онези години е достигал 60-70 милиарда цигари, което е било три пъти повече от пазара в самата България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

linga

преди 11 години

yoooo

29

коко

преди 12 години

Не да я продадат, а да я харижат!И който иска да оправи държавата ТРЯБВА всички "харизани" фирми да бъдат НАЦИОНАЛИЗИРАНИ!

28

Анонимен

преди 12 години

Малката "Стюардеса" беше 33 ст.

fallback