Снимка: архив, Булфото

Бизнесът със скрап отново протестира срещу предложените от екоминистерството законодателни промени за разположението на площадките за вторични суровини само в индустриалните зони с одобрени общи градоустройствени планове на общините.

В съобщение до медиите представители на двете браншови рецикриращи организации съобщават, че министерството на околната среда и водите не е успяло да коригира текстовете в Закона за управление на отпадъците, така че да не противоречат на Конституцията и да не поставят отделните компании в неравноправно положение едни спрямо други.

След като Конституционния съд (КС) определи като противоконституционно изискването на действащия закон площадките за скрап да се разполагат само на територии, определени с общ устройствен план, от екоминистерството предложиха промени, които според бизнеса отново противоречат на основния закон, "защото запазват изискването одобрените площадки да се намират в зони с приет общ (или аналогичен на него) устройствен план".

С направеното предложение екоминистерството на практика не внася никаква промяна в съществуващото положение, тъй като законни ще бъдат само площадките, чиито оодобрени планове съществуват само за 1/3 от територията на България, заяви за Investor.bg Петър Кичашки от Асоциацията на рециклиращата индустрия.

Кичашки поясни, че бизнесът настоява администрацията да приеме за меродавни подробните устройствени планове на общините, тъй като по този начин няма да поставят фирмите в неравноправно положение при узаконяването на площадките за метални отпадъци.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase