Площадката в Белене. Снимка: Reuters
fallback

Решението дали ще се реализира проекта АЕЦ Белене най-после беше взето. Вчера премиерът Бойко Борисов обяви официално, че правителството се отказва от изграждането на втора атомна централа. Последва „лавина” от коментари от представители на политически партии. Оказа се, че освен ГЕРБ само „сините” подкрепят това решение.

Ще припомним, че при проучвания на общественото мнение у нас преди 3-4 години 70-80% от запитаните подкрепяха твърдо строителството на нова атомна централа. След аварията в японската атомна централа при опустошителното земетресение миналата пролет подкрепата за АЕЦ Белене намаля, но пак беше над 50-60%, каквато вероятно е и сега.

Позицията на онези, които защитават проекта, се базира на очакванията, че след няколко години е твърде възможно да се наложи да внасяме електроенергия. Като аргумент се посочва и това, че без втората централа страната ще се лиши от десетки милиони лева приходи от износ на ток, а цените на електроенергията същевременно ще тръгнат устремно нагоре, което ще забави развитието на икономиката ни като цяло.

Другата гледна точка е свързана основно с два въпроса - енергийната независимост на страната ни и рисковете, които крие ядрената енергетика като цяло. В първата насока са опасенията, че ставаме прекалено зависими от Русия заради руските реактори, а във втората - че евентуална авария би имала катастрофални последствия както за хората и природата, така и за финансовото състояние на страната. Друг е въпросът, че според последните изключително строги изисквания за безопасност на ядрените реактори, вероятността за авария практически е сведена до нула.

В крайна сметка решението на правителството на Бойко Борисов е проектът да бъде прекратен.

Интересното е, че едни от основните мотиви за това решение всъщност са близки с изказваните от премиера през последните две години аргументи в подкрепа на изграждането на централата. Преди Борисов неведнъж заявяваше, че без АЕЦ Белене токът у нас ще стане непосилно скъп както за населението, така и за бизнеса. Вчера обаче министър-председателят обяви, че АЕЦ Белене би била много скъпа за България.

Борисов посочи цена от близо 10 млрд. евро, която би достигнала централата заедно с лихвите по евентуалния заем от Русия за строителството й. Не стана ясно как премиерът или съветниците му по въпроса са стигнали до цитираната цифра, след като самият Борисов и вчера отново повтори, че така и не се е постигнато съгласие с руските партньори колко точно е окончателната цена на централата.

Освен това, доскорошният министър Трайчо Трайков или друг представител на правителството досега не беше твърдял, че сме съгласни или обмисляме сериозно да вземем руски заем, а само че въпросът би могъл да се обмисли при определени условия.

Сигурно е, че ако правителството и в частност Националната електрическа компания (НЕК) са искали сериозно да търсят външно финансиране, досега да са го намерили – което значи че или не е търсено такова финансиране, или не са били предоставени по-добри условия по заема от руските.

Продължението на анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

ivelinovaiveta

преди 11 години

referendumbelene/?page_id=2

70

БОЙКО БОРИСОВ

преди 12 години

Продавам реактор Хибриден като хибридната ми глава. атомен руско производство, нов неползван 1000 MWata. Доставка веднага. ЦЕНА - кой колкото даде. Записвания за среща с кандидат купувачи - София министерски съвет втори етаж у ляво ст.205. Запитвания на телефоните на министерски съвет.

69

Не на Белене! Оле!

преди 12 години

Чудно ми е как ги изчислихте тези 70-80% "твърдо за строителството" ??! Изобщо не вярвам че толкова голям процент българи са глупави. Всички знаем, че социологическите проучвания се нагласят с хитро зададени двусмислени въпроси, за да могат после да си тълкуват резултатите както им изнася. Идвали са и у нас :) Браво на Борисов за това решение!

fallback