Иран увеличава сумите, които всеки месец плаща на гражданите си. Снимка: архив, Reuters
fallback

Иран увеличава с 50 процента сумите, които дава всеки месец на гражданите си, съобщи Ройтерс, позовавайки се на иранската агенция ИЛНА. Решението е взето в момент, когато инфлацията се увеличава, а националната валута реалът, се обезценява, добавя Ройтерс.

В края на 2010 г. иранското правителство започна първата фаза на плана си за целеви субсидии, опитвайки се да отучи иранците от щедрото субсидиране на цените на храните и на горивата и да намали държавните разходи.

Тогава президентът Махмуд Ахмадинеджад каза, че това е "най-важният икономически план за последните 50 години".

След допълнителните плащания, за които сега се съобщава, огромното мнозинство от иранците ще получават по 730 000 реала (около 60 щатски долара) чрез преки плащания всеки месец.

Увеличението скоро ще бъде внесено в сметките на получателите на помощите, каза Бехруз Моради, ръководител на организацията за целеви субсидии, но парите ще могат да се използват, след като през април започне изпълнението на втората фаза от плана. Целта на втората фаза е да се ограничат плащанията и те да се полагат не на 90, а на 80% от населението.

Критици на плана обвиняват президента, че това е програма на неразумно харчене на пари, довела до повишаване на инфлацията.

След като прилагането на реформата започна, цените на хранителните стоки и на горивата постоянно се покачват, създавайки сериозни финансови проблеми на милиони иранци. Цената на бензина скочи с 500 процента.

Миналата година Международният валутен фонд похвали иранското правителството за политиката му на по-диференцирани помощи, довела до намаляване на потреблението на бензин и на инфлационния натиск.

По официални данни инфлацията е спаднала и е около 20 на сто, но критично настроени депутати твърдят, че реалното й равнище е по-близко до 50 на сто, отбелязва БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

АТЕИСТ

преди 12 години

До Томи (Томас)Пак ли ти бе *** блатска пак акъли даваш...... вземи отиди свещ запали двуличник

25

princess

преди 12 години

do 26 spokoino si e vsyriq,nqma da im uspe eprevrata,pravitelstvoto si znae rabotata,a za instrukciite ,4akat da vidqt na kade 6te zavee vqtara i posle 6te pi6at

24

философа

преди 12 години

До 25 - А "Сам в къщи" 1,2,3 гледал ли си?

fallback