Северна Корея ще изстреля спътник за 100-годишнината на Ким Ир Сен. Снимка: архив, Reuters
fallback

Северна Корея обяви днес, че ще изстреля през април ракета, която ще изведе на орбита сателит по случай стотния рожден ден на основателя на КНДР Ким Ир Сен, съобщи официалната осведомителна агенция КЦТА, цитирана от световните агенции.

Решението е в нарушение на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, приета след опита с ракета на Пхенян през 2009 г., която забранява на Северна Корея да извършва ядрени дейности и изстрелвания на балистични ракети. Южна заяви, че планираното изстрелване на сателит ще застраши регионалната сигурност

Операцията е насрочена за периода между 12 и 16 април, е заявил говорител на Корейския комитет за космически технологии. Основателят на КНДР е роден на 12 април 1912 година.

Ракета "Унха-3" ще изведе на орбита спътник за наземно наблюдение, построен от Северна Корея и наречен "Кванмионсон-3", уточнил говорителят.

Според КЦТА този спътник е необходим за икономическото развитие на страната и изстрелването му е в рамките на използването на космическото пространство за мирни цели, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 12 години

номер 2 нещо май са ти разредили бозичката в ***

11

Дали

преди 12 години

Предполагам, че ако ракетата не е руска , няма никакъв шанс да стигне 200км.

10

Анонимен

преди 12 години

На снимката е южнокореец. Не мога да се съглася с тази наглост да се забранява на суверенна държава, каквато и да е тя, да изхвърля спътници! На мен също не ми харесват управниците на КНДР, цялата династия Ким, но това е нагло вмешателство!

fallback