Никумароро – един от островите на Кирибати. Снимка: архив, Reuters

Властите в потъващата тихоокеанска Република Кирибати планират да преселят жителите на страната на един от островите от архипелага Фиджи, съобщи Би Би Си.

Президентът на Кирибати Аноте Тонг заяви, че се водят преговори с властите във Фиджи за закупуването на един от островите от архипелага. Тонг обясни, че става дума за закупуване на втория по големина остров на Фиджи Вануа Леву с площ малко над 5 000 квадратни километра.

Населението на Кирибати е над 100 000 души. Територията на страната, разположена на 33 коралови атола, постепенно потъва. Нито един от атолите не е на повече от няколко метра над морското равнище.

Аноте Тонг многократно е заявявал, че една от причините за потъването на Кирибати са климатичните промени. Той подчерта, че властите в страните рекордьори по изхвърляне на парникови газове в атмосферата трябва да се погрижат за жителите на страната, които ще пострадат от промените на климата. По-рано Тонг предлагаше да бъдат създадени изкуствени острови за хората от неговата страна.

Островната държава Фиджи се намира на над 2 000 км от Кирибати. Властите в потъващата държава се надяват, че когато дойде времето, част от населението ще може да се засели и в други страни от Тихоокеанския район като Австралия и Нова Зеландия.

Тонг не уточни кога ще започне преселението. През 2009 г. експерти прогнозираха, че в края на 21 век нивото на океана ще се повиши с 1,1 метра и в такъв случай Кирибати, както и още някои държави от Океания, ще бъдат потопени в продължение на 50 години.

Кирибати е бивша британска колония. Гръбнакът на икономиката на страната са търговията с кокоси и риболовът, отбелязва Lenta.ru. Много от хората отиват да работят в съседни страни. До 1979 г. на един от островите – Банаба са се добивали фосфати, но това е причинило сериозни екологични проблеми и повечето хора от острова са били евакуирани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase