Снимка: Reuters
fallback

Френският президент Никола Саркози, който е кандидат за втори мандат на предстоящите избори, бе посрещнат враждебно в Байон, във френската страна на баските, предаде Франс прес.

При пристигането му в четвъртък следобед в центъра на югозападния град, Саркози бе освиркан от неколкостотин протестиращи. Те го посрещнаха с възгласи "Сарко президент на богатите" и "Сарко, разкарай се", надвиквайки по-малобройните му привърженици, които скандираха "Саркози президент!", посочва АФП.

Саркози с мъка си проправи път в тесните улички на историческия център до кафенето, където го очакваха за среща.
Над него се посипа дъжд от листовки на групировката Батера, която настоява за специален статут на страната на баските във Франция.

След като президентът успя да влезе в кафенето, на улицата пред него се събра голяма тълпа и се наложи полицията да се намеси, за да може той да излезе час по-късно.

В Байон имаше и активисти на Социалистическата партия, които размахваха програмата на техния кандидат Франсоа Оланд, но не участваха в протеста, посочва АФП.

В кафенето президентът осъди пред журналистите "насилието на малцинството и недопустимото му поведение" и изрази съжаление, че социалистически активисти се съюзяват с баски сепаратисти.

Френският президент, който след предизборното посещение в Байон трябваше да замине за Брюксел, нарече хулиганско поведението на протестиращите.

"Тук сме във Франция, на територията на Френската република, и президентът на Републиката ще посещава цялата територия. Ако това не се харесва на малцинство от хулигани, ще трябва да се примирят", добави Саркози, цитиран от АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

хихихи

преди 12 години

Джуджето се скрило в някаква кръчма :))))))

29

1

преди 12 години

До 32защо материала да е дезинформация и манипулация?Има вестници в които всеки може да види видиото и това което викат антихристите.Баските може да се чустват друг народ,но са на френска територия.Франция никога няма да си даде територията,тяка се брани правото на една държава.Все едно Испания да си даде Каталуния,това което искат,да се отделят от Испания,никога няма да стане.

28

ТЕТКА МАРА

преди 12 години

НАПИСАНОТО в този материал е дезинформиращо и манипулативно.Посещението на Саркози в град Байон, най-големия град във френската част на Страната на Баските, предизвика голяма потестна демонстрация на френските баски националисти. Те го замерваха с развалени яйца, освиркваха го, скандираха обиди, а всеобщия възглас на протестиращите беше: "Николас кампора !" ("Николас вън !" -- на баски език).Баските са народ, който живее в Западните Пиринеи, и границата между Испания и Франция го разделя на две -- 3 провинции са в Испания, а 4 във Франция. Но докато във Испания баските имат автономен статут и са признати за отделна нация, то Франция не им признава абсолютно нищо -- тя провежда дискриминационна и асимилационна политика спрямо този народ."Батера" е организацията на френските баски, която се бори за независимост, макар че те още дори автономия нямат заради дискриминационната политика на Франция към националните малцинства населяващи държавата.

fallback