Меркел никога не е харесвала твърде много Саркози и неговия стил. Снимка: Ройтерс

Страните от еврозоната сякаш са готови да преживеят години на надежда и страдания, вместо да решат проблемите си по радикален начин, който да позволи на Гърция да напусне еврозоната по относително контролиран начин. Въпреки поредицата споразумения все пак на масата има още подобни опции.

Да се прибегне до тях сякаш е по-скоро въпрос на време, пише в коментар за MarketWatch Дейвид Марш. За да обясни по-добре ситуацията и да ни подготви за подобен сценарий, той показва 10 мита за бъдещето на еврозоната, които всъщност изискват тя да се разпадне.

1. Гърция е малка държава

Разбира се, всеки знае, че Гърция съставлява едва 2,5 на сто от брутния вътрешен продукт на еврозоната (и продължава да се свива). Затова мнозина остават изненадани, че тя всъщност е осмата по големина икономика в 17-членната еврозона и че се равнява на 2/3 от икономиката на Белгия.

Девет от държавите в еврозоната – Кипър, Естония, Финландия, Ирландия, Люксембург, Малта, Португалия, Словакия и Словения, имат по-малки икономики. Това дава известен отговор на въпроса защо лидерите на еврозоната не са избрали радикалния подход за решаване на проблемите.

2. Ангела Меркел подкрепя преизбирането на Никола Саркози

Всъщност това твърдение е доста нелогично. Меркел никога не е харесвала твърде много Саркози и неговия стил. Тя обаче се справя с това и всъщност който и да е силният в Париж, Германия и Франция ще успяват да имат някаква обща позиция.

Единствената причина, поради която Меркел се меси открито в битката за Елисейския дворец, е желанието й да покаже на електората в Германия, че е загрижена за бъдещето на Европа.

Наблягането на последователността на проевропейските политики печели на Меркел гласове в Германия и заглушава опозицията. Политиката е локална – всичко останало идва на втори план. 

3. Ако Саркози спечели, Франция и Германия ще бъдат обединени в борбата срещу кризата.

Това няма как да бъде вярно с оглед призива на Саркози за референдум по въпросите на фискалния пакт. През последните 60 години Франция всячески е отказвала да прехвърли суверенитет по бюджетни въпроси на европейските институции. Особено по такива, предлагани от Германия.

Ако Саркози спечели, то той по всяка вероятност ще заеме позиция, която да се противопостави на исканията на Германия за ограничаване на фискалната свобода.

Останалите седем мита четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase