Снимка: Reuters

Китайската компания Foxconn, която произвежда за Apple топ продуктите й iPhone и iPad, обяви, че ще увеличи заплатите на своите служители с между 16 и 25%. Така техните месечни заплати ще достигнат средно около 400 долара.

Както пише New York Times, увеличението влиза в сила веднага. Освен това било планирано и намаляване на допълнителните часове, които служителите са принудени да заработват.

През миналата седмица, позовавайки се на близки до случващото се във фабриките лица, корейският сайт Korea Daily писа, че работниците във фабриките поддоставчици на Apple в Китай получават значително по-малко пари, отколкото тези в други страни.

Според статията служителите получават по едва осем долара от всеки продаден таблет (1,6% от продажната цена от 500 долара). Същевременно корейски работници получават най-малко 34 долара от тази стойност (6,8%). Foxconn произвежда и за други производители като Hewlett-Packard и Sony.

С обявеното увеличение на заплащането производителят очевидно реагира и на контрола, който Apple поръча да се извърши от организацията Fair Labor Association. Производителят на iPhone, който е важен клиент на Foxconn, в миналото беше многократно критикуван заради лошите условия на труд при някои от поддоставчиците си.

През януари дори и главният изпълнителен директор Тим Кук бе принуден да вземе отношение по въпроса. Твърденията, че Apple не се грижи за благосъстоянието на служителите си, били „погрешни и обидни“.

"Разследването, което се провежда в момента, е единствено по рода си в сектора на електрониката по мащаб и обхват", заяви и в средата на февруари Кук по време на инвеститорска конференция.

Компанията обаче призна за някои нарушения при поддоставчиците си. Според вътрешно разследване само 38 на сто от предимно базираните в Азия доставчици спазват утвърдената от Apple норма за максимална работна седмица от 60 часа и гарантиран поне един почивен ден седмично. Една трета от доставчиците са проявили небрежност в работата с опасни вещества, една трета не спазва и стандартите за предотвратяване на наранявания.

Foxconn постоянно попада под критика заради отношението на мениджърите към служителите на компанията. Като реакция на серия самоубийства компанията закачи мрежи по стените на своите сгради, които би трябвало да улавят хвърлилите се през прозорците служители. Самият главен изпълнителен директор на компанията Тери Гу сравни служителите си с животни, когато потърси съвет при директора на зоологическата градина в Тайпе с оплакването, че да „управлява милион животни му създава главоболие“.  

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase