Жан-Клод Мас. Снимка: архив, Reuters

Скандалът с френската компания Poly Implant Prothеse (PIP), произвеждала силиконови гръдни протези с гел, неотговарящ на изискванията, придоби нови измерения, след като стана ясно, че в нея са били назначавани лица с коренно различна квалификация от необходимата, пише "Фигаро".

Вестникът се позовава на протоколи от разпитите на служители на закритата вече фирма, проведени в хода на разследването срещу шефа й Жан-Клод Мас, срещу когото бяха повдигнати обвинения.

От протоколите става ясно например, че 62-годишен оксиженист е бил начело на дирекцията за производството. При разпита Давид разказал, че първо е работил на строителни обекти по специалността си. През 1991 г. благодарение на сложна роднинско-приятелска връзка бил нает в PIP. Първо заемал поста на отговорник по производството, а после бил повишен и оглавил цялата дирекция.

Матийо, 44-годишен, познавал няколко души, които работели в PIP и чрез тях през 1990 г. успял да получи мястото на асистент по продукцията. Бившият сладкар и хлебар признава, че нямал нужната квалификация, но твърди, че занаят се учи в хода на работата, а не с предварителни курсове.

Петдесетгодишният Жерар бил нает през 1990 г. като контрольор по качеството. Той започнал работа във фирмата само защото в старческия дом, в който бил готвач преди това, работела и приятелката на Жан-Клод Мас, която го препоръчала.

Виржини, 44-годишна, козметичка по професия, била наета в PIP първо като секретарка, а после като главен касиер. Съпругът й пък отговарял за спедицията на пратките във Франция и за чужбина.

Стефани, 46-годишна, години наред била безработна. Тя написала писмо до президента на Франция, в което изразявала възмущението си, че няма работа. От президентството предали случая на службите по заетостта в Тулон, които на свой ред се свързали със Стефани и й предложили работа в PIP, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase