Снимка: Ройтерс
fallback

Докато представители на Европейската комисия (ЕК), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) се опитват да финализират сделката за предоставянето на втори спасителен пакет за Гърция, правителството в Атина постави нови искания и застраши преговорите с провал, съобщава Financial Times.

Според източници, запознати с разговорите, гръцкият премиер Лукас Пападимос настоява за ревизия на заложените за 2014 г. бюджетни цели, за което е информирал представителите на европейските институции в 6 часа тази сутрин.

Искането, което предвижда до 2014 г. Атина да достигне първичен бюджетен излишък от 4,5%, принуждава представителите на международните институции да ревизират анализа си за устойчивостта на гръцкия дълг.

Така детайлите по сделката може да не бъдат уточнени навреме за срещата на европейските финансови министри тази вечер.

Анализът е ключов за определянето на размера на новия спасителен пакет за страната. Без него втора спасителна програма за Гърция не може да бъде договорена.

Разминаването с поставените бюджетни цели през изминалата и настоящата година означава, че Гърция не е успяла да спести 300 млн. евро от договорените икономии.

Международните институции поискаха тези средства бъдат спестени чрез понижаване на пенсиите. Това искане обаче среща силна опозиция в Атина.

Всичко за кризата с дълговете на Гърция може да проследите в специалната рубрика на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Анонимен

преди 12 години

xora,za obiknovenia grak 600evro tova ozna4ava 250-300 za obiknovenna kvartira 50za tok ako se stiskaw 50 za telefon ,iti ostavat 200 za za xrana 1kg xliab=1.80,kafeto ot 2do3.50eNapravete si smetkata sami

72

стуеднт?

преди 12 години

За човека с въпрос какво получихме от ЕС - Аз уча магистър в страна членка на ЕС за 400? на семестър. За справка колегите от русия плащат около 10 000? (десет хиляди евро) на семестър.Ето това получих аз.пс1. Ако чакаш да ти почукат на вратата с пликче с 3000? (примерно ) ще трябва да те разочаровам. пс2. Не чакай друг да те оправя или помогне. Помогни си сам , намери начин да се възползваш от членството ни в съюза на богатите ;)

71

стършел

преди 12 години

Чудно ми е ,що лаете с/у гърците? Я вижте г-жа *** Нешева кво прави. Нейните чиновници колко взеха? Къде отива България? По стъпките на Гърция.На Балканите да си държавен чиновник е все едно да си миропомазан.Гърция е на това дередже заради такива, не заради обикновения работник. Да сте чули за напуснал или уволнен държ. чиновник??

fallback