Снимка: Reuters

Международната рейтингова агенция Fitch понижи рейтингите на ключови италиански банки, включително този на най-голямата кредитна институция в страната Intesa Sanpaolo и на най-старата банка в света Monte dei Paschi di Siena, се посочва в съобщение на агенцията, цитирано от РИА Новости.

Дългосрочният рейтинг на Intesa Sanpaolo е понижен с една степен – до А- от А, с негативна перспектива. Рейтингите на Banco Popolare и Monte dei Paschi di Siena са понижени също с една степен – до ВВВ от ВВВ+, също с негативни перспективи.

Дългосрочният рейтинг на UniCredit обаче бе потвърден на ниво А- с негативна перспектива и е изваден от списъка за преразглеждане с възможност за понижаване.

Агенцията предприе действията по отношение на италианските банки след понижаването на дългосрочния рейтинг на Италия до А- с негативна прогноза.

Същевременно от Fitch отбелязват, че натискът върху финансирането и ликвидността на италианските банки, който нарасна през четвъртото тримесечие на 2011 г., в последно време леко е отслабнал вследствие на отпуснатите от Европейската централна банка 3-годишни кредити с лихва от 1%.

Още новини за европейската икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase