Темата за Гърция отново попадна в центъра на дискусиите по време на срещата на европейските лидери вчера.

Особено силно се очакваше изказването на немския канцлер Ангела Меркел по въпроса, тъй като през уикенда тя лансира идеята контролът върху гръцкия бюджет да бъде поет от Европейския съюз, пише Investor.bg.

„Действителността налага такава дискусия", заяви Меркел след срещата на върха на ЕС по отношение на спорните предложения за изпращане в Атина на специален комисар, който да оценява последните гръцки реформи.

Все пак било ясно, че по-силният контрол може да бъде наложен само със съгласието на Гърция.

„Гърция е специален случай по две причини“, заяви Меркел. Тъй като не е спазила споразуменията за преодоляване на задлъжнялостта на страната и защото става дума и за участието на частни кредитори, за разлика от случаите в Португалия или Ирландия, „за Гърция се породи нуждата от такова наблюдение", посочи тя.

„Има известно разочарование за развитието в страната. Въпросът сега е дали нещо може да се подобри“, заяви канцлерът. Още през октомври бе взето решение за „продължителен мониторинг“ заедно с гръцки експерти, припомни Меркел.

Същевременно тя настоя разговорите за преструктуриране на дълга и за втория спасителен пакет да бъдат приключени възможно най-бързо и едновременно с това отклони възможността за увеличаване на парите за балканската държава.

Вместо това частните кредитори и Гърция трябвало да направят повече, за да намалят дела на задължения на страната до 120% от БП до 2020 г.

Срещата на върха в цитати - кой какво каза за Гърция и бъдещето на еврозоната
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase