Снимка: Reuters

Средната годишна заплати за служителите от технологичните компании в Силициевата долина надмина 100 000 долара миналата година, показва ново проучване, отчело по-висока стойност заради последния бум в региона, пише Wall Street Journal.

Операторът на сайт за технологични работни места Dice Holdings Inc. заявява, че заплатите за специалисти по софтуер и други инженерни специалности в Силициевата долина в Калифорния са се увеличили с 5,2% до средно 104 195 долара през миналата година, изпреварвайки средното увеличение с 2% до 81 327 долара за заплатите в сектора в национален мащаб.

"Това е първият път, откакто започна това проучване на заплатите през 2001 г., в който заплатите минават границата от 100 000 долара", заяви Том Силвър, старши вицепрезидент на компанията.

Изводите идват на фона на уеб бума, който бе подхранен от компании като Facebook Inc, Zynga Inc. и Twitter Inc. Миналата година няколко от компаниите, включително LinkedIn Corp. и Zynga, станаха публични, а Facebook се готви за първично публично предлагане тази година. Техният успех предизвика създаването на множество нови фирми, което от своя страна стимулира войната за наемането на софтуерни инженери и др.

От друга страна, ръстът на работните места в други региони на страната е останал сравнително бавен. Работодателите в САЩ добавиха 200 000 работни места през декември, а равнището на безработица от 8,5% отбелязва най-ниското си ниво от началото на 2009 г. Но не е ясно дали тази тенденция може да бъде устойчива.

„Битката за таланти в Силициевата долина се разраства и работодателите трябва да плащат", казва Силвър.

Като цяло обявите за работа в долината в сайта на Dice са се увеличили до 5026 по-рано този месец, с 26% повече от 3974 обяви година по-рано, казва той, докато работните места в технологичния бранш за цялата страна са нараснали само с 11% през същия период.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase