Снимка: Reuters
fallback

Книгата на Адолф Хитлер "Моята борба" скоро ще бъде достъпна по вестникарските будки в Германия, обяви британски издател, цитиран от Ройтерс.

По думите на Питър МакГи, шеф на лондонското издателство "Албертас", първата от трите 16-странични извадки от книгата, придружени от критичен коментар, ще бъде отпечатана по-късно този месец в тираж от 100 хиляди всяка.

Извадките ще се продават като притурка към вече съществуващия седмичник на това издателство "Zeitungszeugen, който препечатва страници от нацистки вестници от 20-те и 30-те години заедно с коментари.

Преиздаването на автобиографията на нацисткия диктатор, в която той очертава амбициите си да завладее обширни територии от Източна Европа, за да осигури жизнено пространство за т. нар. висша раса, е забранено със закон в Германия, освен за научни цели.

"Това е деликатна тема в Германия, но е невероятно, че повечето немци нямат достъп до "Моята борба", защото върху нея има табу, заобикаля я "черна магия" ", заявява пред агенцията британският издател и уточни:

"Ние искаме "Моята борба" да бъде достъпна,така че хората да могат да видят какво представлява и тогава да я захвърлят. Веднъж изложена на показ, тя може да бъде пратена на бунището на литературата".

Министерството на финансите на южната германска провинция Бавария обяви вчера, че с публикуването на "Моята борба" списанието на британеца ще наруши закона за авторските права.

Говорител на ведомството каза, че министерството обмисля правни мерки срещу публикацията. Питър МакГи обаче твърди, че неговото издателство стриктно спазва законите за авторското право, посочва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

99

sevtus

преди 12 години

Хубаво, че Хитлер идва на власт чрез избори. Само, че същият лишава хората от следващи избори. Така, че Хитлер удобно се е възползвал от демократичните механизми, когато е имал полза и ги е игнорирал, когато е имал интерес;)

98

я

преди 12 години

до 90 - мислех да ти отговоря, но видях че други вече са го направили вместо мен. Плюс това аз говорех за чисто идеологическата страна на книгата

97

kir

преди 12 години

Винаги ми е било много интересно, как в германските училища представят Хитлер на децата си. Все пак, трябва да се мине през историята и немогат да го пропуснат. Ако някой знае, бих бил брагодарен да разбера.

fallback