Снимка: Reuters
fallback

Четири години след последната си голяма експанзия - закупуването на беларуския Velcom за 1,4 млрд. евро и неуспешното придобиване на дял в Telekom Srbija през миналата година, пред собственика на Мобилтел - австрийския Telekom Austria (ТА), се отваря нова чудесна възможност за разширяване на Балканите.

„Третата по големина българска телекомуникационната група с фиксирани и мобилни мрежи Vivacom e обявена за продажба. И TA е фаворит за придобиването“, пише авторитетният австрийски всекидневник Die Presse.

TA вече е активна в България с Мобилтел. Групата придоби оператора през 2005 г. от инвеститорска група, водена от Мартин Шлаф, за 1,6 млрд. евро. Мобилтел сега има около 5,2 млн. клиенти и оборот от повече от 500 млн. евро на година (окончателните резултати за 2011 г. все още не са налични) и е лидер на пазара. Номер две на пазара е Глобул - дъщерно дружество на гръцката Cosmote (OTE).

Мобилтел обаче управлява само мобилни комуникации. Затова фиксираните бизнес мрежи на Vivacom са обект на желание за TA, като в резултат ще има възможност за взаимодействие.

Възможната цена за сделката в момента се проучва в бранша от инвестиционната банка Morgan Stanley, на която е възложено изпълнението на сделката. Vivacom е натрупала огромен дълг в размер на 1,65 млрд. евро, като той дори може да я принуди да обяви несъстоятелност. Ето защо при сделката по-важна ще е не покупната цена, а поемането на дълговете и преструктурирането.

Засега интерес към компанията са обявили няколко компании, сред които е Oger Telecom. С тази компания в продължение на повече от година и половина кредиторите търсят начин за сделка, но засега все неуспешно.

В процедурата е и турският мобилен оператор Turkcell. Оферта за телекома подаде и българската компания "Експат капитал", собственост на бившия министър на икономиката и на държавната администрация Николай Василев. Ако турците и Василев подадат обвързваща оферта, австрийският телеком ще се опита да „надцака“ офертата им.

Още новини от света на телекомуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

115

гост

преди 10 години

a нее ли повероятно виваком и глобоул с един собственик и мие интересно едни се ма4ат да прекрат други и какви са тия глупости с фото клетки това не е ли от софия директно ми тия ми приказват глупости

114

semerjiew

преди 10 години

искам да попитам 6то за идея е това да те питат операторите *** вапроси по три пати каде кво 6то пак и на какво основание е това според закона за за6тита на потребителите това на мен ли4но ми се струва малко нередно 6тото ако някои иска да лаже винаги 6те намери 4алам да лаже независимо под какав предлог место да се улесним ние си усложняваме не6тата

113

gost

преди 10 години

интернет през вал4ер 5 минути и дим да го няма срамота е 30 mp.Срамота е

fallback