Снимка: Reuters
fallback

Еврото ще оцелее през 2012 г. въпреки дълговата криза в зоната на общата европейска валута, заяви генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

"Дали 2012 г. ще отбележи края на европейската валута? Съвсем не мисля така. Това е млада валута, но е и стабилна", каза Лагард по време на посещението си в ЮАР.

"В региона има сериозно напрежение и проблеми, отнасящи се до националните дългове, до стабилността на банковата система, които се разрешават, но без връзка с валутата. А самата валута няма да се изгуби или да изчезне през 2012 г., съвсем не", добави тя.

Генералният директор на МВФ повтори отново, че финансовата институция вероятно ще преразгледа към понижение прогнозата си за ръст на световната икономика през 2012 г., която в момента е 4%.

В ЮАР тя трябва да се срещне с управителя на централната банка на страната Джил Маркъс и с президента на страната Джейкъб Зума.

Развиващите се пазари като ЮАР понасят тежестта на бягството от риска в световен мащаб, предизвикано от кризата в еврозоната, като за 2011 г. рандът се обезцени с 23% спрямо американския долар.

Още новини за световната икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 12 години

тази мяза на радой ралин

36

гх

преди 12 години

Блажени са вярващите.Еврото си заминава това са последните напъни на една лошо изпълнена идея.Добре е замислено ама лошо изпълнено.Няма равенство между страните членки,всичко се гради на дивия капитализъм

35

аспарух

преди 12 години

ще оцелее ама не до края на 2012

fallback