Снимка: Facebook
fallback

Тестове на пет вида продавани в България фуражи показали наличие на генномодифицирани организми (ГМО), без това да е указано изрично върху етикетите.

За това алармираха от неправителствената организация "За Земята“ по повод резултатите от съвместните проверки, направени през ноември тази година от екоорганизията и Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) на произволно взети партиди фуражи.

Според евронормите при съдържание на ГМО над пределно допустимите количества от 0,9% пакетиращите компании са длъжни да го отразят върху етикетите, припомнят от екоорганизацията.

В едната проба соев шрот е установено наличие на над 5% на генно-модифицирана соя Roundup. Резултатите доказват сигурно наличие на ГМО в поне един от изследваните фуражи, поясниха от екоорганизацията.

Тестовете са направени в сертифицирана лаборатория на компанията SGS във Варна, като е използван генетичен метод Real Time PCR, който е смятан за най-надеждният в момента.

Еколозите настояват за строг контрол, който да гарантира на България интелигентна превенция срещу опасната игра с гените. Като припомнят, че контролът се осъществява от Българска агенция по безопасност на храните, еколозите призовават отговорните органи да предприемат съответните действия, така да се предотвратят подобни продажби в бъдеще.

Същевременно от земеделското министерство неотдавна са съобщили с писмо до организацията, че генномодифицирани фуражи са внасяни през Румъния и се продават свободно в страната.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

146

Един Българин

преди 12 години

143, напълно те подкрепям, както и всички защитници на чистата природа (не само храна). Аз не желая да бъда част от ГМО природа - нито аз да я консумирам, използвам и пр, нито близките ми. Медхейтър, ти имаш ли деца? Искаш ли с твоите велики познания по генетика да им създаваш лекарства за нови блести, създадени от човека? Да сигурно много ще забогатееш от платените ти коментари или може би си служител на Монсанто, но не зная как ще се чувстваш ако не дай си боже започнеш генетично да мутираш...

145

december 2005

преди 12 години

Жителите на всичките 26 кантона (административните региони в Швейцария) гласуваха единодушно против отглеждането на GE растения и животни в Швейцария. Резултатът от гласуването на национално ниво бе 55,7% в полза на забраната на ГМО (генно-модифицирани организми), но в кантона Jura, в който основен предмет на дейност е фермерството процентът бе най-висок -75,8. Швейцарските фермери са загрижени не само за неизяснения ефект върху здравето на ГМО, но също и за заплахата от заразяване с ГМО на органичните култури, които се развиват като процъфтяващ стопански сектор

144

до 139

преди 12 години

5 от 6-те ревюъри на Лансет са одобрили дата сета на Пюстцай.Просто са регистрирани изменения на тъканите на части от стомаха на плъховете хранени с ГМ картофи,докато при контролната група плъхове хранени с нормални картофи такива изменения не са наблюдавани.

fallback