Вацлав Клаус. Снимка: Reuters
fallback

Чешкият президент Вацлав Клаус заяви, че студентите, които по сегашната система следват безплатно, са паразитите на обществото.

"Убеден съм, и то не само аз, че основното и средното образование са от категорията на общественото благо и затова е логично да се финансират от държавата.

Висшето образование обаче е нещо, чрез което всеки от нас увеличава своя човешки капитал и способността си за реализация в обществото. Това е инвестиция в самия себе си и затова всеки поотделно трябва да финансира това.

В противен случай студентите се превръщат в паразити на обществото" каза Клаус.

Чешкият президент се обяви за въвеждане на такса за обучение в университетите.

Той посочи, че не е против държавата да помага на студентите съм символични стипендии, както и не е против помощта при изплащане на студентските кредити, което в крайна сметка ще става чрез търговските банки.

В момента висшето образование в Чехия е безплатно не само за чехите, но и за чужденците, които знаят чешки достатъчно добре, за да се обучават на този език, пише Index.hr.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

166

opaa

преди 12 години

Завършил е 63-та в Прага. После учи в САЩ. Дали баба му го е финансирала, а?!

165

преди 12 години

Абсолютно е прав!!!Всяка година държавата дава милиони за обучение на студентите държавна поръчка,които след 5 години вземат диплома и отиват да се реализират на запад.А някои от тях и мият чинии с диплома в джоба!!!

164

Анонимен

преди 12 години

Този е склерозирал вече.Ех, защо и ББ не се изпусне да каже нещо толкова "умно" . . . . . .

fallback