Снимка: Архив Ройтерс
fallback

Когато борсовите котировки се сринат и икономиката се развива в неблагоприятна посока, необходимостта да се спестява често води до любопитни феномени, отбелязва германският вестник Handelsblatt, цитиран от Investor.bg.

Като индикатор за икономическия растеж брутният вътрешен продукт (БВП) среща конкуренцията на редица нетрадиционни показатели.

Дължината на женските поли

Колкото по-къси са полите на жените, толкова по-добре се развива икономиката. Това наблюдение прави още през 20-те години на миналия век икономистът Джордж Тейлър, който свързва борсовите тенденции с дамското облекло.

Според търговците на дребно това е само мит, но някои икономисти все пак остават верни на теорията и посочват "скучната" дължина на полите, появили се в магазините след финансовата криза от 2008 година.

Други пък се опасяват, че дългите поли, които бяха на мода през лятото на тази година, предвещават нов икономически спад.

Консумацията на бира

Да се пие бира в къщи е по-евтино, отколкото да се пие в кръчма. Не е чудно, че много любители на бирата, които са принудени да спестяват, се отказват от посещение на любимия локал и се наслаждават на вечерната халба на домашния диван.

В Европа 73 процента от работните места в бирената индустрия са извън пививоварните - най-вече в барове и ресторанти. Според европейските пивовари между 2008 г. и 2010 г. броят на работещите в бирената индустрия е намалял с 12 процента.

Общата консумация на бира все пак се е понижила с едва 8 процента, а общата безработица в Европа - с 2 процента.

Индексът "Биг Мак"

Този индекс показва връзката между валутните курсове в различните държави и цената на един хамбургер "Биг Мак". Ако в Китай хамбургерът е по-евтин с 44 процента отколкото в САЩ, то това означава, че юанът е подценен спрямо долара с 44%.

Списание Economist публикува този индекс всяка година. Примерът с Китай обаче показва, че индексът трябва да бъде разширен, тъй като може да се предположи, че цената на една стока е по-ниска в страна, в която са по-малки и разходите.

Поради тази причина анализаторите сравняват цената на "Биг Мак" в долари с БВП на човек от населението и установяват силна зависимост.

Индексът на червилото

Когато в икономически трудни времена жените не могат да си позволят скъпи дамски чанти, те обикновено по-често си купуват червила. Теорията е на Леонард Лаудер, шеф на ЕEstee Lauder.

Според изследователския институт Investopia след рецесията, последвала 11 септември 2001 година, покупките на червила наистина са се удвоили.

Вижте как влияят на икономиката секси сервитьорките, тесните вратовръзки и алигаторите

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

старото

преди 12 години

Я идете в наш чалга клуб, та да видите развита икономика, па и още нещо..

20

Анонимен

преди 12 години

"Колкото по-къси са полите на жените, толкова по-добре се развива икономиката."Ами те тука не с поли ами с ленти ходят, а икономиката ни пак е зле.

19

пичка

преди 12 години

тук съм кой ме търси

fallback