Снимка: архив Булфото
fallback

Преди 15 години българите участваха с надежда в масовата приватизация. Тогава държавата „подари” на народа си по 25 000 (неденоминирани) лева, записани в бонови книжки.

Какво се случва към днешна дата, показват изчисления на Investor.bg.

В масовата приватизация участие взеха 81 приватизационни фонда. В момента реално с акциите на повечето от тях не може да се търгува, тъй като липсва предлагане. По-активни са сделките с около 30 фонда, което позволява на някогашните инвеститори да продадат дяловете си.

Ако все още притежавате бонова книжка, то акциите, които има в нея могат да бъдат продадени чрез всеки лицензиран инвестиционен посредник. Важно е все пак да се имаме предвид, че в общия случай масовата приватизация не е довела до масово забогатяване.

Изчисленията показват, че най-печеливша се е оказала инвестицията в бившия приватизационен фонд Централен, който сега носи името Стара планина холд АД. Бонова книжка от този фонд в момента има текуща стойност от 825 лева.

Този пример обаче сякаш е по-скоро изключение – повечето бивши приватизационни фондове имат цена на акция доста по-ниска от първоначално вложената.

Каква е стойността на боновите книжки 15 години след масовата приватизация може да разгледате тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

До "Продуцент&q

преди 12 години

Вземи си "гениалните" постинги и си ги заври знаеш къде!

34

Аз спечелих

преди 12 години

В Чехия хората участваха масово в масовата приватизация и масово спечелиха. Унгария, Полша тоже. Спечелиха и целите им държави че не се концентрира толкова икономическа власт в няколко мошенника ... Защо си дадохте книжките на фондове за да ревете днес колко не е наред държавата включително в това отношение ли? Какво мислихте че правите? Ами тя държавата започва със всеки от нас! Ха честито на иконмическите аборигени обитаващи централните Балкани! 33, врътката с имотите ще бъде още по страшна макар и да се развие и проточи малко повече във времето (защото с масовата приватизация още като си дадоха книжките и беше загуба..) , но в резултат една чат от това наше болно простолюдие, дето е все прекарано, ще се окаже под наем и повечето наемодатели ще са чужденци... Няма начин от държава с чудесна перспектива като България днес в контекста на обединенна Европа да направиш икономическа черна дупка както сторват тия диваци оставени без чуждите инвестиции да им дават посока... няма начин. Дори всичкото бългасрко простолюдие да отиде на маслините в Гърция или да лгеда прасета в Испания то ударят ли заплатите в София 1000 евро до 5-10 години (сега са 500 евро средно) започва стабилна вълна на емиграция защото тоя свят има такава беднотия че свят ще им се завия на нашите ревльовци...

33

Българин

преди 12 години

31 - прав си - и аз спечелих добре, после продължих да инвестирам и никога не съм бил назад.А вие - ревлювците долу - икономиката я заграбиха изцяло разни тарикати, мошеници и бивши комсомолци, защото ВИЕ, простаци им подарихте това, което държавата ви даде на ВАС, за да бъдете и вие собственици !!! Милиони Българи получиха възможност да придобият дял от икономиката, а днес тия дето търгуваме на борсата не знам дали сме и 3 000 човека.

fallback