fallback

Общ преглед

Японците обявиха, че най-напредналият човекоподобен робот на Земята е обновен кардинално: те твърдят, че "all-new ASIMO" е абсолютно нова машина с изцяло нова конструкция. И макар че външно андроидът все така си е белият "космонавт" с черен шлем вместо лице, нововъведенията са наистина много, пише Membrana.ru.

Компанията Honda Motor съобщава, че отсега нататък всичките им роботи ще носят единно име – Honda Robotics.

Създанието на това подразделение очевидно свидетелства за нарасналия интерес към роботите от страна на производителя на автомобили и мотоциклети. Honda Robotics не само ще продължи изследванията (към които се отнася и ASIMO), но и ще се "занимава с въпроси за практическото използване на роботите и тяхното масово производство".

И така, all-new ASIMO е по-лек, бърз и силен. По основни технически характеристики в сравнение с предшествениците си новият робот е по-лек с 6 кг и тежи 48 кг.

Андроидът получил в добавка 23 степени на свобода и броят им в ASIMO вече е 57. Плюс че е нараснала скоростта на движение на машината: 9 км/ч срещу предишните 6 км/ч.

Но тези параметри са второстепенни, а главното според японците е, че "ASIMO е изминал пътя от автомат до автономна машина".

Honda обяви също, че е подобрила интелекта на андроида. Сега мозъкът на машината събира и "всестранно оценява" данните от многобройни сензори, изпълняващи функцията на зрителни и слухови органи, а също възприемащи тактилни усещания.

Въз основа на оценката на текущата ситуация в околната среда, реагирайки на действията на хората, ASIMO избира съответно поведение. Андроидът може да разпознава хората едновременно по лицето и гласа, а също и да разпознава гласовете на няколко непознати, говорещи един през друг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

bgf 17

преди 12 години

Ще се радвам, ако този робот даде решение и реши проблема на нелечимо болните хора, болни от Множествена склероза, чието заболяване е напреднало много , че десните или левите им крайници- крак и ръка, са трудно подвижни, заради разрушена та миелинова обвивка на проводящите им нерви. Дано има решение за нелечимо болните хора на Майката Земя !

73

74

преди 12 години

Друга характерна особеност на фанатиците, е че не знаят и не могат да проумеят, че са фанатици.

72

до 74

преди 12 години

Не съм фанатик ,нито религиозен.Дори не съм чел библията.Аз харесвам източните и окултни учения.

fallback