Снимка: Булфото

Местните избори в национален мащаб печели управляващата партия ГЕРБ, която получава 38%, следвана от БСП – с 24 на сто, и ДПС – с 6,7%, сочат прогнозните данни на МБМД.

На местния вот в София Йорданка Фандъкова печели вероятно още на първия тур, тъй като получава 52 на сто от гласовете, твърдят социолозите.

Според данните на агенцията на второ място със значителна разлика остава Георги Кадиев от БСП.

В Монтана досегашният кмет Златко Живков също получава повече от половината от гласовете и вероятно печели срещу кандидата на ГЕРБ Людмил Кръстев.

Сигурно е, че досегашният кмет на Бургас Димитър Николов от ГЕРБ е избран още на първия тур с близо 70 на сто подкрепа.

Независимият кандидат Тодор Попов печели изборите за кмет в Пазарджик, след като за него са гласували 65% от избирателите в общината. Втори е кандидатът на ГЕРБ Тодор Георгиев, който е събрал 17 на сто.

В повечето областни градове се очертава балотаж, сочат данните на МБМД.

В Пловдив той ще бъде между кандидата на ГЕРБ Иван Тотев и досегашния градоначалник Славчо Атанасов, като разликата е в полза на Тотев.

Във Варна ще има втори тур между досегашния кмет – Кирил Йорданов, подкрепен от ГЕРБ, и кандидата, издигнат от инициативен комитет – Веселин Марешки. Разликата между двамата е около 12 процентни пункта в полза на Йорданов.

Според данните от паралелното преброяване в Стара Загора кандидатът на ГЕРБ Живко Тодоров е събрал 49 на сто от гласовете, след него с по 16 на сто са кандидатът на БСП Бойчо Биволарски и независимият Дамян Георгиев. 

Във Велико Търново се очертава втори тур между кандидата на ГЕРБ Даниел Панов (33 на сто) и кандидата на БСП Никола Илиев (22%).

Балотаж ще има и в Плевен, където кандидатът на ГЕРБ Димитър Стойков води пред настоящия кмет Найден Зеленогорски.

В Кърджали на втори тур отиват досегашният кмет Хасан Азис от ДПС и кандидатът на ГЕРБ Илия Илиев, който изостава с доста голям процент, коментираха от МБМД.

Втори тур на местния вот се очертава и в Благоевград, където Атанас Камбитов от ГЕРБ води в резултата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase