Снимка: Reuters
fallback

Американската рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на Италия с една степен - от "A+" на "A" - заради слабите изгледи за растеж, които ще затруднят намаляването на дефицита и дълга, и заради крехкото мнозинство на Силвио Берлускони, предаде АФП.

Дългосрочният кредитен рейтинг на дълга беше понижен от "A+" на "A", а краткосрочният - от "A-1+" на "A-1", посочва агенцията.

Перспективата при тези оценки е негативна, което означава, че рейтингите може да станат още по-ниски.

Това решение отразява намалелите перспективи за растеж на италианската икономика и преценката ни, според която нестабилността на управляващата коалиция и политическите разногласия в парламента вероятно ще продължат да ограничават способността на държавата да реагира решително на трудната макроикономическа среда във вътрешен и външен план, обосновава се в комюнике "Стандард енд Пуърс".

Oще по темата

Италия се ползваше с оценка "A+" на "Стандард енд Пуърс" от октомври 2006 г. За агенцията страната остава в категорията на стабилните, но уязвими за промените в икономическата конюнктура емитенти на облигации.

От "Стандард енд Пуърс" уточняват, че критериите за оценката им, свързани с "политическия фактор" и размера на дълга, са били определящи за понижаването на италианския кредитен рейтинг.

Понижената оценка означава, че Италия ще трябва да плаща по-високи лихви на инвеститорите, които отпускат нови кредити, като компенсация за риска да не бъде в състояние да изплати задълженията си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

darcas_real

преди 12 години

Директен пример как една частна американска компания, чрез икономически похват, може да предизвика политическа криза. Честито на ***-лизаторите.

9

Анонимен

преди 12 години

Не можеш до безкрай да вземаш заеми. Рано или късно това се случва. А отгоре на това европейските членки на НАТО си играят на война в Либия. Либия е голям търговски партньор на Италия. А бизнес в момента - никакъв. Така че нещата ще стават все по-зле за Италия.

8

Анонимен

преди 12 години

Имам чувството, че държавите губят повече от сувернитета си подчинявайки се на този тип оценители, КОИТО ДОРИ НЕ ОБЯВЯВАТ ИЗПОЛЗВАНИТЕ КРИТЕРИИ, отколкото са трансферирали с повечето международни договори.Докога тази извратена система ще продължава - да дадеш фактическа власт на една няколко фирмички да тресат международните пазари без да носят АБСОЛЮТНО НИКАКВА отговорност и без гаранции за минимална обективност.

fallback