Снимка: Reuters
fallback

Баскетболистите на Македония продължават да творят историята. Тимът на Марин Докузовски вече е на полуфинал на Евробаскет, след като постигна шокираща победа над домакините от Литва с 67:65 в 1/4финалите.

Преди мача македонците изненадаха всички с представянето си, но със сигурност не са били много тези, които са им давали някакъв шанс срещу литовците.

15 000 зрители в залата в Каунас обаче не можеха да повярват на очите си след последния съдийски сигнал. Разочарованието за Литва е огромно, а Македония ще играе с Испания в първия полуфинал.

"Не мисля, че някой е очаквал да направим това. Това е най-големият успех на Македония във всеки един спорт” щастлив бе треньорът Марин Докузовски.

Целият мач бе оспорван, като литовците така и не успяха да се откъснат в резултата. В първата четвърт те поведоха със 17:10, но в края на периода преднината им бе само 20:18.

Във втората авансът в един момент стигна 9 точки – 31:22, но пак паузата дойде при 34:30. В третия период македонците поведоха веднъж, а след това продължиха да бъдат близо до съперника си.

Драмата настъпи в самия край. Малко повече от минута преди сирената Литовците поведоха с 65:61, но Лестър Маккейлъб върна 2 точки и намали.

Последва пропуск на Римантас Каукенас, който си взе борбата, но последва носена топка от Шарунас Ясикевичус. Маккейлъб не успя да реализира и Сонгайла взе борбата, но след това сбърка при паса и Стояновски открадна топката.

Македонците разиграха и Владо Илиевски попари домакините с тройка 11 секунди преди края. Симас Ясайтис пропиля последния шанс за Литва и така домакините на надпреварата ще трябва да бият утре Словения, за да си гарантират място в допълнителния квалификационен турнир за Олимпиадата в Лондон.

Американският гард Лестър Маккейлъб реализира 23 точки за победителите, които биха, въпреки че успяха едва в 31,3% от изстрелите си от игра. Стояновски обаче, бе 5 от 5 от тройката и може би това бе в основата на триумфа. Тодор Гечевски не игра, заради счупена ръка, но и това не попречи на македонците.

Още баскетболни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

Посоките на света

преди 12 години

Македония ни е югозападна съседка.Шоп #53 - кой те пита какво смяташ.

53

Шоп

преди 12 години

Прости ора има от сички краища не само шопи. Аз например не сметам, че требва некой да казва на македонците какви са, те сами могат да се определят. И намирам шегите с нацианалистически уклон за израз на простащина.

52

sss

преди 12 години

Всичко това е прекрасно , успех на нашите кръвни братя да продължава да мачкат и за напред ! Но това само за пореден път показва че македония е БИЛА , Е и ВИНАГИ ще бъде част от България ! ! !

fallback