Продължава операцията по изваждането на потъналия кораб "Булгария". Снимка: Reuters

На борда на туристическия кораб "Булгария", потънал на 10 юли по време на буря в р. Волга, е имало 201 души, 114 от които са загинали, 79 – спасени, а 8 – изчезнали безследно.

Това сочат уточнените данни на руското федерално следствие, съобщи говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин, цитиран от БТА.

Малко след корабокрушението в руската република Татарстан беше съобщено, че на борда "Булгария" е имало 208 души.

„Следствието повдигна обвинения срещу генералната директорка на компанията туроператор "Аргоречтур" Светлана Инякина и Яков Ивашов, старши експерт от Руския речен регистър“, съобщи Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Още по темата

Двамата са обвинени, че са предоставяли услуги, неотговарящи на нормите за сигурност, и са причинили по небрежност смъртта на двама или повече души.

Всички пострадали са признати за потърпевши по делото.

„Следователите са провели до момента над 50 разпита на очевидци и потърпевши, над 40 изземвания на документи, 80 огледа и 218 съдебномедицински експертизи“, добави говорителят на Следствения комитет.

Полицията е установила, че туристическите услуги и услугите по превоза са предоставяни без съответния лиценз, а разрешенията за корабоводене съзнателно са издавани въз основа на фалшиви документи.

„В рамките на наказателното дело ще бъде формулирана правна оценка за действията или бездействието на длъжностни лица от контролните и надзорните органи“, посочи Маркин.

Преди това обаче корабът трябва да бъде изваден от водите на р. Волга.

Приключил е най-трудният и дълготраен етап от операцията по изваждането му от дъното на Куйбишевския язовир.

Експертите са повдигнали първо на 6 метра кърмата на кораба, после и носовата част, съобщава ИТАР-ТАСС.

С помощта на плаващи кранове и въжета те са успели да изправят на равен кил "Булгария", легнал на десния си борд.

Засега се предвижда корпусът да бъде изтеглен само на 1 до 1,5 метра над водата.

„Това ще трае поне 4 часа“, заяви за агенцията Тимур Хикматов, говорител на оперативния щаб.

След като горната част на "Булгария" се покаже над водата, експертите ще затворят херметично корпуса, после ще изпомпят навлязлата вода.

Едва тогава корабът ще бъде вдигнат изцяло и откаран в плаващ док.

За изваждането му се използват четири сапана – широки и дълги към 15 м метални ленти. Два от тях са прокарани под корпуса откъм кърмата, а другите два – от страната на носа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase