Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Лидерът на полската опозиционна партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински заяви, че руската страна носи основната отговорност за самолетната катастрофа край Смоленск, при която загина неговият брат близнак и тогавашен президент на Полша Лех Качински.

В сряда вечерта Качински представи доклад с резултатите от собствено разследване на обстоятелствата около трагедията. В документа се казва, че руските авиационни власти е трябвало да затворят летището край Смоленск заради гъстата мъгла, но това не е станало.

„Предвид метеорологичните условия руснаците е трябвало да затворят летището. Полските пилоти съзнателно са били изпратени на смърт“, заяви авторът на доклада Антонио Мацеревич.

На 10 април 2010 г. полският правителствен Ту-154 се разби при заход за кацане на военното летище край Смоленск. Загинаха всичките 96 души на борда, сред които полският президент Лех Качински, съпругата му Мария и членовете на официалната делегация.

Полското ръководство отиваше в Русия за участие в траурните мероприятия на мястото на погребението на полските офицери, разстреляни от НКВД през 1940 г.
Самолетът се разби, след като при кацане в гъстата мъгла закачи върховете на дърветата.

Базираният в Русия Междудържавен авиационен комитет проведе разследване на инцидента и заяви, че отговорността за трагедията е на полските пилоти, които решили да не се насочат към резервното летище.

Във Варшава обаче продължават да смятат тези изводи за необективни, тъй като в доклада на комитета се съдържат само сведения за грешките на пилотите.

Преди годишнината от трагедията край Смоленск премиерът на Полша Доналд Туск заяви в интервю за Би Би Си, че Москва не казва цялата истина за самолетната катастрофа. Според него това се случва, „не защото там има страшни тайни, а защото по правило те не обичат да си признават грешките и слабостите“.

Партията „Право и справедливост“ отива по-нататък в обвиненията си. По думите на Мацеревич вината на руските власти се доказва от записите на разговорите на авиодиспечерите.

„Това показва драматичният разговор между диспечерите и тяхното ръководство. В него те молят да им бъде дадено резервно летище, но ръководството отказва и нарежда самолетът да кацне“, каза Мацеревич.

Русия обаче настоява, че решение за кацане са могли да вземат единствено пилотите на полския правителствен самолет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase