Абдул Кадир Фитрат. Снимка: Reuters

Избягалият управител на Афганистанската централна банка Абдул Кадир Фитрат, който напусна поста си, докато е на посещение в САЩ, ще бъде съден, обяви днес доверено лице на президента Хамид Карзай, цитирано от ДПА.

В понеделник вечерта Фитрат подаде оставка в телефонни интервюта за афганистански радиостанции, заявявайки, че се страхува за живота си заради ролята си в разследването на скандала около Кабулбанк (Kabulbank).

"Не успях да подам оставка в Кабул, тъй като животът ми бе в опасност", заяви Фитрат в интервю за Ройтерс в хотел в предградие на Вашингтон.

"И ние чухме за оттеглянето му от медиите, но все още не сме получили официално писмо с оставката му", заяви Сеямак Херави, говорител на Карзай, цитиран от ДПА. "Той е избягал от страната и ще бъде даден под съд", допълни говорителят, според когото Фитрат е замесен в злоупотребите и прикриването по случая "Кабулбанк".

"Обявявам оттеглянето си от поста управител на централната банка на Афганистан", заяви в понеделник Фитрат пред журналисти във Вашингтон.

Управителят на Афганистанската централна банка е избягал, съобщи днес друг говорител на президентството на Афганистан, потвърждавайки информациите в медиите за бягството на банкера, който се намира в САЩ, отбелязва АФП.

Според Кабул обаче Фитрат е избягал и животът му не е застрашен.

Вахид Омер, говорител на афганистанския президент Хамид Карзай, определи оставката на централния банкер като предателство.

"Това не е оставка, а предателство спрямо афганистанския народ и много безотговорна стъпка", заяви прессекретарят, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той допълни, че името на Абдул Кадир Фитрат е включено в списъка на афганистанската прокуратура с лица, които ще бъдат подведени под отговорност във връзка със скандала около Кабулбанк.

Кабулбанк, която е най-големият кредитор в страната и оператор на заплатите на около 80 процента от държавните служители и частните сметки в Афганистан, почти фалира миналата година заради паническо изтегляне на депозитите след мащабна измама в банката, припомня ДПА.

Акционерите, сред които е и брат на президента Карзай, бяха обвинени в използване на заеми от банката за купуване на имоти в Дубай - бизнес пазар, който впоследствие фалира, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase