Снимка: Reuters
fallback

Френският министър на финансите Кристин Лагард е на път да бъде избрана днес за генерален директор на Международния валутен фонд (МВФ) въпреки конкуренцията за позицията, заемана по традиция от европеец, предаде Ройтерс.

Неофициално допитване на Ройтерс до гласуващите страни показва, че Лагард вероятно ще получи с лекота необходимата й подкрепа срещу единствения си съперник - управителя на централната банка на Мексико Агустин Карстенс.

24-членният управителен съвет на фонда се събира днес във Вашингтон, за да се опита да постигне решение чрез консенсус, без да се стига до формално гласуване.

Вчера представители на съвета предприеха консултации, за да установят дали всеки от кандидатите разполага с ясно мнозинство.

Това е едно от най-оспорваните съревнования в историята на МВФ. Развиващите се страни агресивно настояваха процесът да се основава на квалификацията на кандидатите, а не на националността въпреки внушителния блок права на глас за Европа.

Oще по темата

Карстен получи поддръжката на Канада и Австралия, но това едва ли ще промени изхода.

Определящият глас ще е на САЩ, които все още не казват кого подкрепят. Очаква се правителството на Барак Обама да подкрепи 55-годишната Лагард, спазвайки старото споразумение с Европа, според което американци заемат пост номер 2 в МВФ и висшата ръководна длъжност в Световната банка.

Япония и Китай, които се нареждат съответно втора и трета страна по влияние при гласуването след САЩ, също се въздържаха да подкрепят публично някой от кандидатите, но представители на управителния съвет на фонда казаха, че и двете страни вероятно ще гласуват за Лагард, а управителят на китайската централна
банка вчера посочи, че Китай е изразил "пълна подкрепа" за Лагард.

Вашингтон притежава 17 процента от правата на глас, а европейските страни - между 40 и 47 процента.

Държави като Египет, Индонезия, Южна Корея и френскоезичните африкански страни вече заявиха подкрепата си за Лагард, но имат слабо влияние в гласуването.

И Лагард, и Карстенс посетиха различни точки по света включително Пекин в търсене на подкрепа. Карстенс се обърна към Китай като водеща развиваща се страна да подкрепи кандидатурата му, за да получат бързоразвиващите се държави по-голямо влияние в международната финансова организация, отбелязва ДПА.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 12 години

ОПРАВЕТЕ СИ ЗАГЛАВИЕТО! Цял ден не Ви ли стигна да научите български или екипа още е на училище

22

Анонимен

преди 12 години

WITCH

21

работещ

преди 12 години

20, за това, че си ***(а), явно е виновна природата, но само да ти споделя, че Карстен не е испанско име (което значи, че в пишман държавата Мексико управителят на централната банка не се избира от наркокартелите, а от друго място), а пък ти да се напнеш да ми поясниш, по кой начин шефът на МВФ ще уреди наркобароните с дипломатически имунитет, ако сегашните мексикански министри вече не са го направили? В МВФ няма как да дайстват като у нас или в Мексико.

fallback