Снимка: НСИ
fallback

НСИ днес обяви, че БВП е нараснал с 0,4% през първото тримесечие на 2011 г. спрямо четвъртото на 2010 г.

Само че това не е така, защото НСИ е намалила размера на БВП за четвъртото тримесечие на 2010 г. с 1,2%. Така реално няма ръст от 0,4%, а спад с 0,8% на тримесечна база.

Ако винаги се правят ревизии на базовите периоди, теоретично може никога да няма текущ спад, посочва разследване на Investor.bg.

Или например, ако през 2011 г. ръстът на БВП е слаб, може да се ревизират надолу данните за базовата 2010 г. и така ръстът на БВП за 2011 г. да изглежда по-голям.

Точно това направи НСИ с данните за 2010 г., като обяви ръст на БВП с 0,2%, но реално имаше спад с 0,3%, тъй като БВП за базовата 2009 г. е намален постфактум с 0,5%.

Постоянно използваните ревизии на базовите периоди компрометират данните на НСИ, защото липсва отправна точка.

Малцина обаче могат да се ориентират в сложния лабиринт от ревизии и официално обявеният от НСИ процент на ръст ще бъде приет за меродавен, тъй като в прессъобщението на НСИ думите "ревизия" или "корекция" на базовия период дори не присъстват.

Представете си бегач на 10 км да достигне 10-ия км и там да му кажат, че трябва да бяга още 5 км, защото стартовата точка е преместена междувременно.

Днешните данни на НСИ показват и ръст на БВП с 2,5% на годишна база през първото тримесечие на 2011 г., но данните за второто, третото и четвъртото тримесечие на 2010 г. са ревизирани надолу с 1,6%, затова реалният ръст е по-скоро 0,9%.

Още подробности по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

orlin

преди 12 години

kakvo ni pokazvate samo tasi sgrada otvanka - tova li edinstvenoto verno tuka? vatre kak rabotqt ili marseluvat ili izmislqt tesi mafioti za6to ne pokazvate? tolkova li e tam mrasno i razru6eno , ta ne davate da vidim?

85

ден

преди 12 години

Абе, то има ли икономика,та чак и пресмятания!Смешници!Имаше някога България!

84

ХА ХА

преди 12 години

САМО ИМ ВИЖТЕ ДАНИТЕ ЗА БЕЗРАБОТИЦАТА?ХА ХА ХА ТАЯ СТРУКТУРА Е НАПЪЛНО БЕЗМИСЛЕНО ДА СЪЩЕСТВУВА ИЛИ ДАННИТЕ ЗА ЗАПЛАТИТЕ КОИТО СЕ СЪОБЩАВАТ НАПРАВО КЕФЯТ....

fallback