Снимка: БГНЕС

Две разрешителни за отстрел на мечки в Смолянско ще изтекат, без да има убит екземпляр, обяви зам.-областният управител на Смолян инж. Чавдар Фурлански.

Разрешителните бяха издадени от Министерството на околната среда и водите на Областна администрация – Смолян, след като на 14 юли т.г. мечка нападна гъбарка в района на село Малка Арда.

Още по темата

Екоминистерството разреши отстрел на една проблемна мечка в района на община Баните, както и една в село Кутела, тъй като в околностите на населените места тази година бяха регистрирани най-много щети от мечки върху домашни животни.

Инж. Фурлански обясни, че веднага след издаване на разрешителните мечите набези секнали и ловните дружества, натоварени със задачата да отстрелят опасните мечки, не са могли да се справят, защото задължително условие е мечката да се отстреля при констатирана щета.

„Имаме щети в други части на областта, но не и в местата, за които са издадени разрешителните, коментира зам.-областният управител. Той обясни, че на 31 декември срокът на разрешителните изтича и няма как да се удължи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase