Властите в САЩ обособиха специална зона за бели мечки, които обитават изчезващите ледове на Аляска, съобщава ВВС.

Размерът на зоната е два пъти колкото площта на Великобритания и обхваща северното и северозападното крайбрежие на Аляска, включително полярните ледове.

На тези територии има участъци, където нефтените компании планират да започнат разработването на кладенци. Еколозите се надяват, че тази стъпка на американската администрация ще направи по-трудно и дори невъзможно получаването на разрешение за търсене и добив на нефт.

„Създадената зона ще ни позволи да работим заедно с федералните партньори, за да съхраним популацията на белите мечки в техните местообитания“, казва пом.-министърът на вътрешните дела Том Стриклънд, който отговаря а опазване на дивата природа.

Всяка икономическа дейност в този район, чиято площ е почти 500 000 кв. км, сега ще се проверява дали не представлява заплаха за белите мечки.

Голяма част от специалните зони обхващат полярни ледове, включително участъци от морето Бофорт и Чукотско море, където компанията Shell възнамерява да започне добив на нефт и газ.

Shell планираше да започне сондиране в Арктика по-рано тази година, но след нефтения разлив на „Бритиш петролиум“ в Мексиканския залив Shell отложи старта за 2011 г.

„Необходимо е администрацията на Обама на практика да реализира плановете си, за да защитаваме мечките, а не да оплакваме загубата им“, казва Кейси Зигел от Центъра за биологично разнообразие.

Еколожката призова правителството да въведе мораториум  върху добива на нефт и газ в местообитанията на мечките. Природозащитниците искат белите мечки да бъдат включени в списъка с изчезващите видове. Сега те се намират в списъка на видовете, които са „застрашени“ заради топенето на ледовете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase