Според източния календар Новата година настъпва по време на второто новолуние след зимното слънцестоене, което се явява първо за настоящата календарна година. Затова и датата се мени, а не е постоянна.

 

За 2009 китайската Нова година настъпва с днешното новолуние. То съвпада и със слънчевото затъмнение, което е причина някои астролози да смятат тази година за особено важна. Впрочем новолунието и слънчевото затъмнение съвпадат и по час, като разликата в настъпването им е само 4 минути – в 7,56 ч. по Гринуич е новолунието, а слънчевото затъмнение настъпва в 8,00 ч. GМТ (което прави съответно 9,56 и 10,00 часа българско време).

 

Съгласно цикъла на източния календар настъпващата година ще принадлежи на земната стихия, а нейният покровител ще е Земният Бик.

 

Благодарение на своята сила и плодовитост Бикът е обект на преклонение в древните религии. Важен мотив на пещерните рисунки от палеолита е изображението на огромни диви бикове.

 

В очите на първобитните хора бикът е олицетворявал жизнената сила и мъжката власт, макар че тълкуването на символиката е двойствено.

 

Ако неговата сила и смелост до безстрашие са възхищавали, то неговата упорита и понякога безсмислена ярост е внушавала суеверен ужас.

 

Религиозно-историческата роля на Бика е значителна, което се изразява в култа към Бика, в който се открояват високата полова потенция на животното заедно с образа на неговите рога, напомнящи лунния сърп.

 

Обща характеристика на Годината на Бика

 

И самият Бик, и земната стихия в източните традиции са свързани с работа и практичност, реални усилия, търпение, стабилност, към каквито и на нас ще ни се наложи да се стремим тази година. Затова си струва добре да поработим с цялата отговорност към нещата, с които се занимаваме. В източния Зодиак Бикът е един от най-трудолюбивите, прилежни и миролюбиви персонажи.

 

Тази година късмет ще имат реалният поглед върху нещата и желанието за плавна трансформация на вече утвърдените устои. Всичко трябва да бъде пределно ясно, конкретно и в течение на годината фантазиите и илюзиите практически нямат място.

 

Старите методи и подходи вече няма да са така ефективни и е дошло време да търсим нови начини, които непременно идват от стария опит, дори в случаите, когато опитът не е бил от най-положителните.

При това колкото по-рано осъзнаем, че е настъпило ново време, толкова по-бързо ще съумеем да се настроим към него. На тези, които усилено са работили и са се трудили като волове във всички минали години, Годината на Земния Бик ще даде заслужено възнаграждение.

 

В същото време обаче може да се наблюдава как тези, които са строили пясъчни замъци, ще започнат да отстъпват от сцената и да сменят своя подход към живота.

 

Хората, които не вършат нищо през тази година, обаче не ги чака нищо хубаво, понеже това време е предназначено за упорита монотонна работа по реализацията на планове, а не за настройка към такава.

Земният характер на тази година добавя успех за хората, които работят със земя, занимават се със селско стопанство, придава спокоен и подреден жизнен образ.

 

Всяка Година на Бика според китайците се характеризира с добро плодородие. Това е най-благоприятното време да се заемем със селско стопанство, да внедрим технологии в земеделието и животновъдството.

Китайците твърдят, че през това време обикновено не се случват природни катаклизми – нито засуха, нито градушки, нито потопи. Благоприятно ще се развива годината и за хората, заети с индивидуално творчество и тези, работещи конкретно с ръцете си.

 

В Годината на Бика най-добре е човек да разчита на себе си, именно затова най-добре ще се чувстват индивидуалистите. Точно те ще берат богата реколта и ще извлекат значителна материална изгода.

Семействата, които очакват или планират раждането на дете в Годината на Бика, е добре да знаят, че в това време се раждат здрави деца, които няма да се огъват пред житейските трудности.

 

Единственият проблем се състои в това раждането на детето да се планира така, че малкият човек да се появи в хладното време на годината (тоест когато селскостопанската работа не е в активна фаза), а най-добре във времето, когато реколтата вече е събрана и повече полска работа не се предвижда.

 

Ако се спази това условие, то през целия си живот новопоявилият се човек няма да изпитва нужда в нищо, ще полага по-малко усилия за набавяне на насъщния и ще се радва на по-високи идеали и реализация.

Всяка Година на Бика, в продължение вече на много столетия, неизменно се характеризира с усилена отговорност в най-различните й прояви. Всякакви достижения през тази година са възможни, но само в резултат на доста усилия по пътя към желаното.

 

Бикът покровителства съзидателната дейност, но никога и нищо не дава даром, неговите критерии и оценки са „кървавите мазоли на ръцете”. Успее ли човек да покаже такива, получава пълна чаша, ако ли пък не – остава с празни ръце.

 

Бикът е най-доволен, когато през неговата година работата е отправена към устройството на семейния бит и добрите отношения между неговите обитатели. В този случай неговото благоразположение е пълно.

Той ще провокира решаването на проблеми, отнасящи се до ремонт на жилището, преместване на ново място, възпитание на децата или създаването на семейство.

 

Бикът не може да търпи никакви задкулисни игри и точно по тази причина презира политиката и всякаква дипломация. Той е твърд и праволинеен в своите убеждения, така че през неговата година образец на действието става консерватизмът.

 

Бикът не си пада по импулсивните действия и промени, но тежко му на този, който го разяри – укротяването му е изключително трудно.

 

Всякакви решения през този период трябва да са щателно премислени. Бикът не понася повърхностните съждения и лекомислието, затова пък харесва изобретателността, свързана с реален външен ефект.

Мечтателите ще бъдат постоянно преследвани от Бика и от тях ще се изисква безукорна производствена дисциплина и организираност. Безполезно е да се изтъкват аргументи в полза на това,  че творческата мисъл трябва да се оформи и съзрее, защото Бикът „плаща” само за реални факти.

 

Родени под знака на Бика са тези, които са се появили на бял свят през 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997 година, както и тези, които предстои да се родят през 2009 година.

Ето на какви се делят Биковете според годината на раждане и стихията, която символизират:

 

Воден Бик (1973). Той въплъщава в себе си едновременно пробивност и мекота. Притежава прекрасен, аналитичен ум и развит интелект. Умее да общува с хората, което му позволява успешно да придвижва целите си. Предпочита затворен и съзерцателен живот.

Неистово до самозабрава се отдава на работата, но със същата страст може да се отдаде на политиката или музиката – за него важен е не видът занимание, а самото занимание.

 

Дървен Бик (1925, 1985). Отличава се с търпение и сдържаност. Той е мълчалив, бавен и педантичен. Под неговата малко „дървена” външност се крият мъдрост и проницателност.

Като се изключи привично спокойният му нрав, той има своите периоди на избухливост и проява на неудържима сила. Изключително трудно е да бъде укротен в такива периоди, понеже е много упорит и не търпи да му се бъркат.

 

Огнен Бик (1937, 1997). Испанците наричат такива бикове „el toro”, което, разбира се, не говори нищо на китайците и японците. Те не разбират смисъла на пускането на арената на диви бикове с непоносим характер, готови всеки момент да разкъсат този, който дръзне да ги обезпокои.

В силата на своя могъщ характер, откровеност и безкомпромисност Огненият Бик с лекота става лидер на всеки колектив. Способен е да прегърне една идея, която да го увлича цял живот. Обикновено е предан на семейния си партньор и изобщо на семейството си, понеже не само не му остава време за странични увлечения, но дори смята подобни прояви под достойнството си.


Земен Бик (1949, 2009). В него е солта на майката Земя, той е природен орач и труженик. Ралото е оставило върху него незаличим отпечатък. Той е педантичен, мълчалив и не бърза заникъде. Външно може да се покаже като плебей, но под простонародното си покривало крие остър и аналитичен ум.

 

Не се учудвайте, ако той забогатее изведнъж – този изкусен мъжкар довежда докрай замисленото и успява за кратък период да осмисли много. А освен всичко казано, той още е и рядък работохолик и се труди неистово до самозабрава, строейки щастие за себе си и своето семейство.

 

В годината на Земния Бик са родени тези, които през 2009 ще празнуват своята 60-годишнина. Но и, разбира се, новородените теленца също ще се окажат под влиянието на елемента земя.

 

Земните Бикове измежду всички останали Бикове се отличават с особено постоянство. Занятието си в живота те избират веднъж и завинаги и му се отдават с цялата сила на душата си.

 

Още в юношеството Земните Бикове трезво оценяват както най-добрите си качества, така и слабите си страни, именно затова често правят блестяща кариера. Без да хранят илюзии, те проявяват рядко трудолюбие и се движат напред.

 

При всичко това те се домогват до целите си по достоен начин и с лични усилия. Никога Земните Бикове не дръзват да рискуват и избират само проверени и надеждни пътища. Именно този начин на действие става и най-ефективният им двигател по пътя им напред и към върха.

 

Добре е да се знае, че Земните Бикове не се отличават с повишена страстност и склонност към бурно изразяване на чувства. Но и в този случай тяхното постоянство и лоялност ще им окажат най-добра услуга. Те избират партньорите си с ум, искрено се привързват към тях и са способни да останат верни през целия си живот.

 

Точно както веднъж и завинаги определят главната цел на живота си, Земните Бикове се движат напред, преодоляват препятствия без сълзи и стенания. Благодарение на своето постоянство те се сдобиват с всичко, което искат от живота. Да ги спъне, да ги върне назад или просто да ги спре, не може никой, защото те никога не изоставят веднъж завоювани позиции.


Метален Бик (1961). Тук може да срещнете или Златния Телец, или Минотавъра, но при всички положения става въпрос за твърд, невъзмутим и довеждащ всяко нещо докрай екземпляр.

В същото време това е най-прекрасният белоснежен свещен бик Апис, пред който цяла година се прекланят, позлатяват рогата му, а после кичат шията му с венци от цветя и го принасят в жертва на Амон. Ето защо жертвеността съпътства този Бик.

Той е способен на подвиг и на велика жертва в името на някакво велико (по собствената му мяра) дело. В същото време е необикновено упорит, което често му носи негативи.

 

 

Как ще се отрази на другите китайски зодиакални знаци Годината на Земния Бик? Очаквайте продължение днес. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase