Руският газов гигант „Газпром” ще поднови доставките си на газ за Европа през територията на Украйна днес в 10,00 часа московско време (9 часа българско).

По-рано премиерът на Украйна Юлия Тимошенко обяви, че Газпром е подновил подаването на газ за европейските страни през територията на Украйна в 4,00 московко време.

„Посетихме контролния пост в седалището на руската компания”, каза тя, малко преди да излети за Киев след визитата си в Москва, където подписа споразумения, които трябва да сложат край на спора за газа.

По силата на тези споразумения Русия ще продава своя газ на Украйна по тарифа "на базата на европейската формула", но с отстъпка от 20% за тази година, докато тарифата за транзита през Украйна остава на нивото, фиксирано за 2008 г. (1,7 долара за 1000 куб. м на 100 км).

Москва прекъсна захранването на Украйна на 1 януари заради конфликт за цената на газа и закъснели плащания.

Русия окончателно спря доставките за газ към Европа на 7 януари, обвинявайки Украйна, през чиято територия преминава транзитно газът, че "краде" от количествата, преминаващи през тръбите.

Необходими са между 24 и 72 часа от момента, когато бъдат отворени крановете за подаване на газ, за да се види, че руският газ отново стига до местоназначението си.

Всичко за кризата с газа


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase