Всеки момент се очаква споразумението между Москва и Киев да бъде подписано.

Но да се ликува, още е рано.

Поне докато не потече газът, пише в днешния си брой The Times.

От целия газов театър най-много пострада реномето на Украйна. Тимошенко се съгласи да плаща европейската цена, макар и с 20% по-малко, а през 2010 - пълната цена.

Само че каква ли ще бъде тази цена догодина?

ЕС реагира сдържано на постигнатото споразумение между Русия  и Украйна, пише The Guardian. "Всичко зависи от това ще потече ли газът към европейските потребители".

Ключов момент в сделката може да станат договорености между двамата премиери, които два дни разговаряха на четири очи.

В последните дни Тимошенко явно осъзна политическата изгода от нюансираните отношения с Русия, докато Москва отказва да има каквито и да било отношения с Юшченко.

Интересно и неясно е как ще реагира украинският президент и дали ще признае постигнатото от неговата съперница за властта в Киев.

Украински чиновник споделя пред изданието, че "дяволът е в детайлите, а те още не са уточнени. Макар двете страни да разбират, че продължаването на войната е пагубно за техните интереси".

Германският Der Standard пише, че ЕС се е изявил като "беззъб хартиен тигър, безпомощно наблюдаващ битката между двата подивели петела".

От постигнатия компромис печеливша е Русия: "Газпром" ще получи допълнителен доход от новата цена на природния газ за Украйна, а строителството на Балтийския газопровод ще бъде форсирано.

От друга страна, "бившите братски републики получиха много ясен сигнал: ако искат да излязат от сферата на влияние на Москва - дотук с ниските цени", пише още Der Standard.

Италианската La Stampa пък коментира: "Всяко зло - за добро!". Прекъсването на доставките накара Европа да се замисли за своята зависимост от Русия. 

Това ще ускори изработването на общата европейска политика по енергийна безопасност, която ще допринесе за обединяване на вътрешноевропейските мрежи, диверсификация на каналите за доставка на природен гази и солидарността в подобни извънредни ситуации.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase