Руското и украинското правителство ще проведат преговори в събота в Москва, за да се опитат да намерят решение за газовата криза, съобщи украинската пресслужба, цитирана от агенция "Интерфакс".

"Премиерът Юлия Тимошенко и руският премиер Владимир Путин проведоха телефонен разговор в полунощ и решиха, че двете правителства ще проведат преговори в Москва в събота", се казва в съобщението.

Не се уточнява обаче на какво ниво ще бъдат проведени въпросните преговори. Руският президент Дмитрий Медведев вече предложи вчера среща на високо равнище на страните консуматорки на руски газ, както и на тези, през които той се транзитира.

Украинският президент Виктор Юшченко се изказа обаче против организирането на среща за газа в Москва, която е страна в конфликта според него, и предложи като място някоя друга европейска столица - Прага или Брюксел, съобщиха от неговата пресслужба.

"Тъй като Руската федерация е страна в газовия конфликт, тя не може да организира такава среща на своя територия".

"Президентът счита за по-уместно такава среща да се проведе в някоя европейска столица - Прага - столица на страната, която председателства ЕС, или Брюксел, който е седалище на Европейската комисия", се посочва в текста.

Москва прекъсна доставките за Украйна на 1 януари 2009 г. и след това обвини Киев, че отклонява от газа, предназначен за европейските клиенти.

Няколоко дни по-късно Русия прекъсна всичките си доставки за Европа.

Кризата с газа

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase